افرا روبروم به دلیل داشتن برگهایی به رنگ قرمز بیشتر با نام افرا روبروم قرمز یا درخت افرا قرمز شناخته میشود. درختی زیبا و زینتی است که بهصورت بوسنای نیز قابل کشت است. این درخت زیبا برگهای سه تا پنج لبهای دانهدانه داری به رنگ قرمز تا نارنجی دارد. این درخت زیبا تاجی بیضی مانند دارد. افرا روبروم قرمز بومی مناطقی از آمریکای شمالی است. این درخت به دلیل زیبایی منحصربهفردی که دارد موردتوجه قرار میگیرد. ارتفاع افرا روبروم قرمز با توجه به شرایط اقلیمی متغیر و بین ۵ تا ۱۵ متر و گاهی بیشتر تا ۲۰ متر نیز میرسد. از خواص افرا این نکته قابل ذکر است که شیره افرا یکی از شیرینی های مورد نیاز شما است که می توانید جایگزین شکر کنید. شیره افرا به وسیله جوشاندن شیره جمع آوری شده از درخت افرای شیرین بدست می آید.
کاشت افرا روبروم قرمز از طریق بذر و قلمه صورت می گیرد. برای این منظور پس از آماده نمودن زمین سطح کشت بذرها را به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در آب ولرم خیس کنید، سپس بذر افرا را در درون کیسهای سربسته که در درون آن خاک گلدان، پیت ماس، شن و ماسه قرار دارد بگذارید. پس از آن چندین سوراخ در پلاستیک برای گردش هوا ایجاد کنید. بذرها را تا زمان جوانهزنی مرطوب نگه دارید. پس از گذشت مدت زمانی بذرها جوانه میزنند. در این هنگام میتوانید بذرها را به گلدان منتقل کنید. همچنین میتوانید بذرها را بهصورت مستقیم در گلدان نیز مورد کشت قرار دهید. پس از آنکه نهال به حد معینی از رشد رسید آن را به زمین اصلی یا گلدان بزرگتر منتقل کنید.
در روش قلمهزنی از شاخههای تازه درختچه افرا قلمه تهیه کنید و سپس آن را بکارید و آبیاری کنید، طوری که همیشه مرطوب باشد. پس از مدتی قلمه صاحب ریشه میشود و رشد خود را آغاز میکند. فاصله کاشت بذر افرا روبروم بین ۲۰ تا ۴۰ سانتیمتر و فاصله کاشت نهال بین ۱٫۵ تا ۲ متر است. عمق کاشت بذر ۱ تا ۳ سانتیمتر میباشد. برای رشد به خاک حاصلخیز و غنی نیاز دارد، خاک باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد. گلدهی درخت افرا روبروم قرمز فصل بهار است. به آبیاری متوسط و کمی نیاز دارد. افرا روبروم به نور خورشید برای رشد نیاز دارد.
برای خرید بذر درخت افرا و سایر درختان غیرمثمر به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
درخت کاج سیمبرا (سوئیسی) که به کاج سنگ سوئیسی معروف است. ارتفاع آن معمولاً به ۲۵ متر میرسد و قطر تنه به ۱/۵ متر هم میرسد. رشد آن کند بوده و نسبت به دمای ۲۰ درجه زیر صفر و باد زیاد بسیار مقاوم است. کاشت کاج با بذر کاج سادهترین روش تکثیر درخت کاج است. در فصل تابستان هفته ای دو بار و در فصل زمستان هفته ای یک بار اقدام به آبیاری کاج کنید. توجه کنید که بهتر است خاک درخت همیشه مرطوب باشد. برگهای سوزنی آن، انبوهی زیبا از رنگ سبز تیره است که چشم همگان را به خود خیره میکند. این درخت در فضاهای بسیاری مانند پارکها، حیاط خانهها و جنگلها دیده میشود. کاج از خانواده بازدانگان است که از کهنترین گیاهان روی زمین هستند. زیستگاه اصلی کاج در استرالیا است. انواع درخت کاج علاوه بر آنکه جنبه ی زینتی دارند، بسیار مقاوم در برابر بادهای شدید می باشند و لذا در امر باد شکنی نیز مورد استفاده هستند.
برای خرید بذر درخت کاج و سایر درختان غیرمثمر به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
زالزالک نامهای لاتین Hawthorn, Common Hawthorn، نام علمی Crataegus Monogyna خانواده Rosaceae میباشند. زالزالکها درختچهها یا درختانی با ارتفاع ۵ تا ۱۲ متر با شاخههای انبوه میباشند. پوست تنه آنها به رنگ قهوهای کمرنگ با شکافهای عمودی نارنجی رنگ است. ساقههای جوان دارای خارهایی به طول ۱ تا ۱٫۵ سانتیمتر است. برگ زالزالک به طول ۲ تا ۴ سانتیمتر، تخم مرغی شکل و دارای بریدگیهای عمیق است. سطح رویی برگها به رنگ سبز تیره و سطح زیرین آن بیرنگ است. گلهای درخت زالزالک بهصورت هرمافرودیت بوده و در بهار ظاهر میشوند (ممکن است گلها در مناطقی که بومی این گیاه است زودتر نیز ظاهر شود). گلهای زالزالک معطر بوده و گردهافشانی آنها توسط زنبورعسل و دیگر حشرات صورت میگیرد. ۵ تا ۲۵ شاخه گل با هم وجود دارند و هر گل حدود ۱ سانتیمتر قطر داشته و دارای ۵ گلبرگ سفید به همراه پرچمهای متعدد قرمز رنگ و یک خامه است. میوه زالزالک کوچک، تخم مرغی شکل، اغلب به رنگ قرمز تیره، به طول ۱ سانتیمتر، شبه سته، اما از نظر ساختمانی یک میوه دانهدار حاوی یک بذر است. پرندگان میوه این گیاه را میخورند و بذر زالزالک را از طریق مدفوع، دفع و پراکنده میکنند. زالزالک در ایران از جمله در بلندیهای بالای ۲۵۰۰ متر در استان کهگیلویه و بویراحمد، استان فارس و استان اصفهان بهخصوص شهرستان نجفآباد میروید. این گیاه در استان آذربایجان شرقی و استان کردستان و شمال استان آذربایجان غربی هم بهوفور یافت میشود.
درختچه زالزالک به خاک تقریباً سبک یا متوسط نیاز دارد اما خاکهای سنگین و فقیر از نظر مواد غذایی را نیز میتواند تحمل کند. در خاکهایی با pH اسیدی، خنثی و قلیایی رشد میکند. همچنین میتواند در خاکهای بسیار اسیدی و بسیار قلیایی نیز رشد کند. خاک آن از نظر رطوبتی باید مرطوب باشد و آبیاری مناسبی انجام شود. ولی خشکی را نیز تحمل میکند. درخت یا درختچه زالزالک میتواند آلودگی هوا را نیز تحمل کند. زالزالک محلهای آفتابی کامل تا نیمه سایه را ترجیح میدهد.
کاشت زالزالک با استفاده از کشت بذر صورت میگیرد. ابتدا بذرها را در نایلونی که چند سوراخ دارد قرار دهید سپس بذرها را لابهلای ماسه مرطوب قرار دهید. منظور از مرطوب این است که کاملاً خیس نباشد و وقتی ماسه را در دست میگیرید و میفشارید آب از آن چکه نکند. سپس آن را در نایلونی که عرض کردیم قرار دهید و به مدت ۸ هفته در مکانی گرم قرار دهید و هر چند روز یکبار رطوبت را چک کنید. دقت کنید رطوبت خیلی مهم است. بعد از انجام مراحل نوبت به مرحله سرمادهی است. مرحله سرمادهی حدود ۲ ماه الی ۳ ماه میباشد و در همین مرحله امکان این هست که جوانهزنی کند. بذر درخت زالزالک برای جوانهزنی بهتر به یک دوره سرمادهی نیز نیاز دارد. به علت وضعیت پوششی بذر درخت زالزالک و هم طی دوره جنینی، اصولاً بذر این نهال دیر سبز میکند به همین جهت برای جوانه زدن سریع میوهها چیده و میگذارند و سپس به مدت ۳ یا ۴ ماه در دمای ۲۱ تا ۲۷ درجه سانتیگراد بعد به مدت ۵ ماه در دمای ۴ درجه سانتیگراد در ماسه یا خزه مرطوب نگهداری میکنند و آنگاه در بهار میکارند.
زالزالک داراى مواد معدنى گوناگون، ویتامینها، مقدار زیادى تانن و کلسیم، پکتین، اسید تارتاریک، اسید مالیک، روغن چرب، قندهاى گلوکز و فروکتوز است. بسیار قابض و در درمان اسهال خونی مؤثر است. براى تقویت قلب و معده بسیار توصیه شده است. برای معالجه بیماران مبتلا به فعالیت نامنظم قلب کاربرد دارد. در مواقع کمخونی و سِل اثر خوبی دارد. برای روماتیسمیها و مبتلایان به ورم روده مفید است. اشتها را زیاد میکند. جهت درمان قطرهقطره آمدن ادرار توصیه شده است. شربت زالزالک همراه با شکر سرخ، براى رفع سردرد شدید مفید است. گل زالزالک، ضد تشنج بوده و حرکات نامنظم قلب را تنظیم میکند. داروى مفید و خاصى بر ضد تپش قلب و ضربان شدید آن است. زالزالک که یک گیاه ضد نارسائی قلبی و کاهشدهنده فشارخون است. دارای خاصیت ضد اضطراب نیز است. در یک مطالعه اثربخشی عصاره گیاهی زالزالک در درمان اختلالات ناشی از اضطراب بر روی ۲۶۴ نفر مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که این دارو در درمان اضطراب کاملاً مؤثر است. در اغلب کشورهای اروپایی خصوصاً آلمان برای درمان بینظمی ضربان قلب از گیاه زالزالک استفاده میشود. همچنین زالزالک در درمان آنژین و تصلب شرایین (سفت شدن دیواره رگها) بسیار کاربرد دارد.
از دیگر خواص زالزالک تحقیقات جدید نشان میدهد که زالزالک آنتیاکسیدان بسیار قوی محسوب شده و میتواند بهعنوان یک مکمل غذایی مقوی عمل کرده و در تنظیم وزن، گلوکز خون و التهاب نقش داشته باشد. محققان آمریکایی طی بررسیهایی که روی زالزالک انجام دادند، دریافتند این میوه زالزالک به خاطر داشتن مقادیر بالایی از مواد آنتوسیانین، بسیار مفید است و در رنگهای مختلف این میوه آنتوسیانین های زیاد و متفاوتی یافت میشود که دانههای زالزالک را از فشار اکسایشی نور خورشید حفظ میکنند. خوردن زالزالک بدن ما را از موقعیتهای زیانآور مانند قرار گرفتن در معرض آلودگی و رادیکالهای آزاد حفظ میکند. به عبارتی تحقیقات نشان میدهد مصرف زالزالک در درمان برخی بیماریها از سرطان گرفته تا چاقی اثر مثبت میگذارد و این تأثیر به دلیل خواص ضدالتهابی ماده آنتوسیانین موجود در آن است.
مواد موجود در زالزالک زرد قند خون و عملکرد انسولین خون را بهبود میبخشد. یکی از مواد مفید موجود در زالزالک فلاونوییدهایی میباشند که نسبت به رنگ میوه شدت اثرات آنتیاکسیدانی آنها تغییر میکند. میوههای قرمزرنگ دارای اثر قوی، صورتی اثری ضعیف و زرد اثر ضعیفتری دارند. زالزالک اگر بهخوبی خشک شود تنها مقداری از ویتامین C خود را از دست میدهد ولی دیگر ترکیبات شیمیایی خود را حفظ میکند. لذا برای نگهداری زالزالک خشک باید آن را در محلی که تهویه مناسبی دارد نگه داشت.
چای زالزالک، دمنوش زالزالک آرام بخش هست؛ بنابر این افرادی که از بیخوابی رنج میبرند و یا گریبانگیر انقباضات مکرر عضلانی میشوند بهتر هست این نوشیدنی را بیشتر مصرف کرده و آن را جای گزین چای در محل کار خود کنند.
برای خرید بذر زالزالک و سایر درختان مثمر به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
زردآلو نام میوهای خوراکی، گرد و کروی مانند است. میوه این گیاه هستهدار میباشد که هسته آن نیز بسیار خوشمزه است که طرفداران زیادی دارد. زردآلو از تیره گلسرخیان و رزاسه و جزو دسته بادامی هاست که دارای میوه شفت میباشند. میوه آن به شکل قلب نوک تیز به رنگ سبز روشن مایل به زرد میباشد. گلهای آن درشت و به رنگ سفید متمایل به قرمز است و دوجنسی میباشند. هسته آن صاف، قهوهای و بیضی شکل است. گلهای زردآلو در بهار معمولاً زودتر از اکثر میوههای دیگر باز میشود و به همین دلیل باید این گیاه را در مناطقی که سرمای دیررس بهاره وجود نداشته باشد کاشت. منشأ این گیاه را ارمنستان میدانند ولی بهطورقطع اصل این درخت از آسیای غربی و مرکزی است. بومی چین بخصوص چین غربی و سیبری است. درخت زردآلو چندان مرتفع نمیباشد و ارتفاعش تا ۶ متر هم میرسد.
میوه این گیاه شیرین و به رنگ زرد میباشد که در ابتدای رشد به رنگ سبز است. شکوفههای زیبا و بزرگی به رنگ سفید و صورتی دارد که به هنگام شکفتن منظره زیبایی را پدید میآورد. برگهای بیضی مانندی به رنگ سبز دارد. میوه این گیاه گوشتی و درعینحال آبدار است. میوه این گیاه در اوایل فصل تابستان میرسد. به سرمای دیررس تابستان حساس است. این درخت تا ۴۰ سال نیز عمر میکند. میوه این گیاه خواص بسیاری دارد. در بیشتر مناطق رشد میکند. در هر گره یک شاخه یک ساله و یا اسپور زردآلو، معمولاً سه جوانه در محور برگ رشد میکند. جوانه وسطی رویشی و در جوانه کناری جوانههای گل هستند. تعداد جوانههای گل موجود در هر واحد رشد یا هر گره بسته به رقم متفاوت است. واحدهای ثانویه رشد طولی (که بعد برداشت تشکیل میشوند) تعداد گل بیشتری نسبت به واحدهای اولیه رشد طولی (که طی گلدهی و میوه دهی ایجاد میشوند) تولید میکنند و احتمال تبدیل یک گل به میوه در واحدهای ثانویه رشد، بیشتر است. به عبارت دیگر شیب تعداد گلها در شاخههای بلند از پایین به سمت نوک شاخه افزایش یافته و گلها بهصورت تدریجی در جهتی مشابه باز میشوند. زمان گلدهی زردآلو به رقم و تعداد ساعات سرمای بین ۰ الی ۷ درجه سانتیگراد در طی فصل خواب بستگی دارد و طول مدت گلدهی بسته به رقم و شرایط جوی تغییر میکند. تمایز یابی زردآلو در اواخر تابستان روی شاخههای فصل جاری و اسپورهای کوتاه مسنتر صورت میگیرد و گلها فقط روی جوانههای جانبی به وجود میآیند.
درختان زردآلو بیشترین خسارت را از سرماهای بهاره متحمل میشوند زیرا زودتر از سایر درختان میوه گل میدهند. زردآلو یک گونه کاملاً مستعد برای تشکیل نامنظم میوه است که سبب حذف ارقام خوب زردآلو با وجود داشتن خواص کمی و کیفی مناسب و تقاضای زیاد بازار برای آنها میشود. به دلیل سختی ارزیابی تمام عوامل احتمالی مؤثر بر تشکیل میوه در شرایط باغ، این رفتار بهخوبی شناسایی و ارزیابی نشده است ولی دلایل متعددی برای بینظمی تشکیل میوه زردآلو متصور است.
شرایط محیطی موردنیاز درخت زردآلو، بسیار شبیه هلو است؛ با این تفاوت که کمتر از آن به سرمای زمستانه نیاز دارد.
با توجه به این که اکثر خاکهای تحت کشت زردآلو آهکی- فقیر- شنی بوده است. مدیریت صحیح کودها یکی از عوامل مؤثر در افزایش کیفیت و بهبود خواص کیفی میوه زردآلو است. در میان عناصر غذایی پتاسیم، کلسیم، روی و بر در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت زردآلو نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند.
زردآلو در اکثر خاکهای عمیق که بهخوبی زهکشی شده باشند قادر به رشد است. ریشه زردآلو در برابر غرقاب شدن بسیار حساس است و خاکهای که به نسبت سبک و شنی هستند مناسبترند. خاک محل زردآلو باید ۳ متر عمق داشته باشد در صورتی که خاک زهکشی خوبی داشته باشد مقدار زیاد آهک در خاک تأثیری بر روی ریشه درخت نخواهد داشت. زمینهای مرطوب برای کاشت زردآلو بسیار نامناسب است ولی برعکس در زمینهای خشک و ریگی و آهکی بهخوبی به عمل میآید. در خاکهای عمیق، رطوبت کم و سبک بهتر بارور میشود. در زمینهای مرطوب از تنه و شاخههای درخت صمغ تراوش میکند.
ریشههای درخت زردآلو نسبتاً سطحی است یعنی این درختان توانایی یافتن و جذب آب را از اعماق خاک را ندارند و به همین دلیل آبیاری مناسب و وجود رطوبت مناسب در خاک برای رشد و میوه دهی این درختان اهمیت دارد. اگر در منطقهای که زندگی میکنید میزان ریزش باران کم است میبایست حداکثر هر ۱۰ روز یک بار نسبت به آبیاری گیاهان اقدام کرد. بعد از آبیاری نیز بهتر است که رطوبت تا عمق حدود ۱۸۰ سانتیمتری خاک نفوذ کند زیرا بیشترین حجم ریشههای درخت در این عمق از خاک قرار دارند. اینکه چه مقدار از آب را باید استفاده کنیم تا این عمق از خاک خیس شود بستگی به بافت خاک دارد. برای خاکهای سبک به آب کمتر و برای خاکهای سنگین به آب بیشتر نیاز است.
درختان زردآلو برای رشد مناسب به مکانی با نور کامل و مستقیم آفتاب حداقل به میزان ۸ ساعت در طی فصل رشد نیاز دارند. نور کم مکان کاشت، موجب رشد ضعیف درختان، ریز شدن برگها، افزایش فاصله برگها نسبت به یکدیگر، پریدگی رنگ برگها، عدم شکلگیری جوانه گل و میوه و یا ریزش میوهها در مراحل اولیه رشد و شکلگیری میوههای ریز و بدون کیفیت میشود. اگر رطوبت موردنیاز این گیاه بهخوبی تأمین شود این گیاه نسبت به نور فصول پر نوری همانند تابستان هیچگونه مشکلی نخواهد داشت.
درختان زردآلو جهت استراحت و برطرف شدن نیاز سرمایی به ۹۰۰-۳۰۰ ساعت دمای زیر ۷ درجه نیاز دارد. همچنین در مناطقی که زمستانهای گرم دارند، شکوفههای این درختان در بهار ریزش میکند به همین دلیل در مناطق نیمه گرمسیری و یا گرمسیری نمیتوان این درخت را پرورش داد. از نظر تحمل سرمای زمستان نیز اکثر انواع درختان زردآلو سرمای هوا را در زمستان حداکثر تا ۲۵- درجه سانتیگراد تحمل میکنند البته انواعی از زردآلو همانند زردآلوی سیبریه Prunus sibirica نیز وجود دارند که سرمای زمستان را تا ۵۰- درجه سانتیگراد تحمل میکند. اما میوههای خوراکی با کیفیت پایینی و به تعداد کم تولید میکنند. نوسانات دما در طی فصل رشد میتواند موجب از بین رفتن قسمتی از تاج درخت زردآلو شود که این مشکل با نام آپوپلکسی یا مرگ پیش رس معروف است؛ زیرا این نوسانات دمایی میتوانند موجب ترک خوردن پوست درخت و باز شدن راهی برای ورود سایر آفات و موارد بیماری باز شود و فعالیت این عوامل موجب از بین رفتن برخی قسمتهای تاج و پوست تنه درختان زردآلو میشود.
زردآلو از طریق بذر، خواباندن، پیوند و قلمه تکثیر میشود. بذر این گیاه برای رشد بهتر نیاز به یک دوره سرمادهی دارد برای این کار میتوانید بذر این گیاه را در فصل پاییز بکارید تا در فصل بهار جوانه بزند و رشد کند. همچنین میتوانید به مدت دو تا سه ماه بذر این گیاه را در فریزر و در دمای مناسب نگهداری کنید سپس آن را در بستر خاک یا گلدان در عمق مناسبی بکارید و روی آن را با خاک نرم بپوشانید پس از گذشت مدتی گیاه جوانه میزند و شروع به رشد میکند زمانی که گیاه رشد کرد و به حد معینی از رشد رسید نهال به دست آمده را به زمین اصلی منتقل کنید. عمق کاشت بذر ۱ تا ۳ سانتیمتر است. فاصله کاشت بذر ۳ تا ۵ متر میباشد. ارتفاع این گیاه بین ۳ تا ۸ متر و گاهی بیشتر است.
پیوند زنی یکی از روشهای اصلی تکثیر این درختان است. در این روش پیوندکها از درختان زردآلو که صفات مناسبی در میوه دهی و کیفیت میوه دارند تهیه میشود. از آنجایی که ریشههای درختان زردآلو به خاکهای سنگین حساس هستند و در مکانهایی که تعویض خاک مشکل است میتوان از پایههایی استفاده کرد که نسبت به چنین شرایطی حساسیت کمتری دارند. پایههای بذری زردآلو و یا به بیان دیگر پایههایی که از کاشت هسته زردآلو به دست میآیند مناسب خاکهایی عمیق با زهکش مناسب هستند همچنین به طور کلی با استفاده از پایههای بذری زردآلو محصولی بهتر و رشدی بیشتر به دست میآید. اما اگر خاک سبکتر و شنی و با محدودیت آبیاری باشد میتوان از پایه بادام برای درختان زردآلو استفاده کرد. درختان هلو نیز یکی از پایههای متداول برای درختان زردآلو هستند که بخصوص در زمینهای شنی که زهکش خوبی دارند و آبیاری میشوند مناسب است. نتیجه استفاده از پایه هلو پاکوتاه شدن درخت زردآلو است. البته در این پیوند یعنی زردآلو بر روی پایه هلو احتمال عدم گرفتن پیوند و ناسازگاری در محل پیوند وجود دارد و از طرفی کاشتن پایههای هلو در باغی که قبلاً درختان هلو در آن رشد میکردند نتیجه خوبی نخواهد داشت. در زمینهای سنگین و مرطوب میتوان از پایه آلو بخصوص آلوی میروبالان P.cerasifera استفاده کرد البته یکی از مشکلات این پایه حساس بودن آن به پژمردگی ریشه و طوقه با عامل قارچی ورتیسلیوم است.
نوع پیوندی که برای عملیات پیوند زردآلو استفاده میشود پیوند T و یا پیوند شکمی است و زمان انجام این پیوند نیز خرداد ماه است. در این زمان از پایههایی استفاده میشود که ضخامتی برابر با قطر یک مداد (حدود ۶ میلیمتر) داشته باشند و انجام عمل پیوند بر روی پایههایی که کمتر از این حد ضخامت دارند را تا شهریور به تعویق میاندازند. محل پیوند بر روی پایه نیز حدود ۲۵-۱۰ سانتیمتر از سطح خاک بالاتر است. بعد از گرفتن پیوندک میتوان مابقی ساقه مربوط به پایه را از بالاتر از مکان پیوند است قطع کرد و برید. البته این کار را میتوان بهتدریج نیز انجام داد به شکلی که یک هفته بعد از انجام عمل پیوند ادامه ساقه پایه را از حدود ۱۰ سانتیمتری بالای پیوندک برید و بعد از گذشت دو هفته دیگر و مشاهده رشد پیوندک، باقیمانده پایه از بالای پیوندک حذف کرد.
در هنگام کاشت نهال جوان، شاخه اصلی از ارتفاع حدود ۷۰ سانتیمتری بالای سطح خاک بریده میشود و ۵-۳ شاخه اصلی که البته فواصل مناسبی از یکدیگر دارند و در اطراف تاج درخت پراکنده هستند نگهداری میشوند. این شاخهها در اصل چهارچوب اصلی درخت را در آینده تشکیل میدهند. این شاخهها نیز تا حدود یکسوم ارتفاعی که دارند سرزنی میشوند و حدود دوسوم آنها باقی میماند البته در صورت لزوم میتوان این مقادیر را کاهش و یا افزایش داد. در سال دوم، سوم و چهارم هرس این درختان شامل کم کردن شاخههایی که موجب شلوغ شدن تاج درخت و همچنین قطع کردن و کوتاه کردن شاخههایی است که با هم اصطکاک دارند. میوههای درختان زردآلو اکثراً بر روی شاخههای کوچک دو ساله (سیخک های دوساله) شکل میگیرند و هر سیخک بعد از ۴-۳ سال عمر خشکیده میشود و از بین میرود و یا در هنگام برداشت میوهها همراه با میوهها از درخت جدا میشوند هرس سالانه این درختان بهمنظور تحریک گیاه به تولید سیخک انجام میشود. بنابراین ساقههای این درختان در زمان هرس سرزنی میشوند بهنحویکه یکسوم از طول آنها کوتاه شود و دوسوم از طول باقی بمانند. این سرزنی رشد و نمو سیخکها را تحریک میکند. در درختان بالغ زردآلو شاخههای یکساله در درختان جوان و بالغ که به میوه دهی رسیدهاند ۶۰-۵۰ سانتیمتر و در درختان نسبتاً مسن که هنوز توانایی مناسبی در تولید میوه دارند حدود ۳۵-۲۵ سانتیمتر باید در طی سال رشد کنند. اما اگر رشد بیش از این مقدار است میبایست که از رشد بیرویه آنان با کمک عمل هرس جلوگیری کرد. البته با کوتاه کردن و سرزنی شاخهها امکان رشد شاخههای جانبی بشمار نیز هست که تعداد آنها را نیز میبایست کنترل کرد و قطع کرد تا تاج درخت دچار ازدحام و شلوغی نشود.
عمل دیگری که میبایست در زمان شکلگیری میوهها انجام داد تنک میوه است زیرا تعداد میوه شکل گرفته در این درختان میتواند زیاد باشد که در نتیجه تمامی میوهها از فضای کافی جهت بزرگ شدن برخوردار نیستند و در نتیجه میوههایی کوچک و ریز شکل میگیرد اما با کم کردن تعداد میوههای نارس در ابتدای رشد میتوان کاری کرد که میوهها از فضای کافی برخوردار باشند. حدود ۴۰ روز بعد از عمل گردهافشانی و یا به بیان دیگر زمانی که قطر میوههای جوان ۱٫۵ سانتیمتر شده بودند عمل تنک انجام میشود. بین هر دو میوه حدود ۸-۵ سانتیمتر فاصله در نظر گرفته میشود و بقیه میوهها حذف میشوند.
از آفات درختان زردآلو میتوان به شته، شپشک، کنه تار عنکبوتی، مگس میوه، پیچاننده برگ، سوسک چوبخوار و زنبور مغز خوار زردآلو اشاره کرد. از بیماریهای درخت زردآلو میتوان به بیماری پوسیدگی قهوهای، شانکر باکتریایی، سفیدک پودری، پژمردگی به دلیل قارچ ورتیسلیوم اشاره کرد. برای مبارزه با پوسیدگی قهوهای که گلها و سرشاخهها را گرفتار میکند در فصل بهار زمانی که غنچهها شروع به شکوفایی کردند درختان را با سم قارچکش همانند کلروتالونیل (غلظت بر اساس دستورالعمل کارخانه سازنده سم) سمپاشی کنید.
زردآلو یکی از میوههای خوبی است که ورزشکاران بعد از ورزش میتوانند بخورند. بهشرط آنکه بعد از خوردن، آب ننوشند. در زمستان میتوانند از برگه زردآلو استفاده کنند و در تابستان اگر میخواهند همراه آب باشد از برگه زردآلو خیسانده در آب استفاده شود.
زردآلو بازکننده گرفتگیهای مجاری عروق و نرمکننده سفتیها است. ۱۰ صبح و ۵ عصر میل شود.
زردآلو خاصیت آرام بخشی و نشاطآوری دارد؛ در ضمن خوردن آن به آنهایی که ناراحتیهای قلبی دارند نیز توصیه میشود.
زردآلو به علت داشتن مقداری اسید سالسیلیک، برای درد مفاصل و رماتیسم مفید است.
خیس شده آن را اگر شخصی که مبتلابه تب است میل کند و پشت سر آن آب گرم و عسل میل کند باعث قطع تب میشود.
در برگه زردآلو مقادیری ویتامین D وجود دارد که در رشد استخوان و دندانها بسیار مؤثر است.
مصرف برگه زردآلو سبب هضم غذا میشود و از یبوست جلوگیری میکند. بدین منظور، ابتدا آن را با آب بشویید. سپس آن را در آب خیس کنید و بگذارید یک شب بماند. سپس یک دانه لیموترش در آن بیندازید و صبح ناشتا، برگه خیس خورده را همراه با آب آن میل کنید که برای رفع یبوست بسیار مفید است.
وجود فلوئور در زردآلو از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند.
زردآلو، باعث رفع تشنگی و عطش میشود.
هیچگاه بعد از غذا زردآلو نخورید و بعد از خوردن زردآلو حمام سرد ننمایید.
برای درمان اسهال ۱۰ گرم برگ خشک آن را با آب سرد میل نمایید
برای از بین بردن کرم معده ۵ گرم از روغن مغز تلخ زردآلو با احتیاط مصرف شود.
زردآلو حاوی آنتیاکسیدان بالایی است. بیشترین میزان آنتیاکسیدان آن متعلق به فلاونوئید پلی فنولیک مانند لوتئین، زآگزانتین و بتاکریپتو گزانتین ها است؛ مجموعه اینها موجب حفاظت بیشتر سلولها در برابر رادیکالهای آزاد اکسیژن که دلیل پیری، سرطانها و بیماریهای مختلف میباشند، میشود.
برای خرد کردن سنگ مثانه ۵ گرم از روغن مغز تلخ زردآلو با احتیاط مصرف شود. سپس هر ۴ ساعت یک لیوان عرق خارشتری.
شکوفههای خشک شده زردآلو خونریزی داخلی و بیرونی را بند میآورد.
زردآلو ضد سرطان است (مخصوصاً سرطان ریه و لوزالمعده).
زردآلوی رسیده به علت دارا بودن ویتامینهای گروه B برای درمان بیماریهای عصبی و روحی، بیخوابی، خستگی شدید، گیجی، فراموشی و ... مفید است.
کسانی که کارهای فکری زیاد دارند خوردن زردآلو را فراموش نکنند.
برای کسانی که لاغر هستند خوردن زردآلو در فواصل غذا مفید است.
زردآلو برای خانمهای حامله بهعنوان عصرانه بسیار مفید است.
زردآلو سرشار از ویتامین A است که به رشد اطفال کمک کرده و باعث تقویت بینایی در آنها میشود.
در بین سبزیجات، هویج و در بین میوهها، زردآلو بیشترین مقدار بتاکاروتن را دارند و هیچ میوه دیگری به این اندازه دارای بتاکاروتن نیست. بتاکارتوتن از پوست در برابر اشعه ماورای بنفش محافظت میکند.
بتاکاروتن موجود در زردآلو مانع پینه بستن و خشک شدن پوست میشود. وقتی پوست بدن پوسته پوسته شده و سفید یا خاکستری رنگ میشود، نشانه کمبود بتاکاروتن است.
پوستهایی که خیلی خشک هستند چند برگه خشک زردآلو را در روغن زیتون خیس نموده سپس کوبیده بهصورت ماسک روی پوست صورت بگذارید.
برای ترک دستوپا از ترکیب برگه زردآلو که در روغن بادام زمینی خیسانده استفاده شود.
برای رفع چروک صورت آب زردآلوی تازه را با کمی شیر و عسل مخلوط نموده ابتدا پوست را با صابون گیاهی شسته سپس با این محلول ماساژ دهید.
ماسک زردآلو لطیف کننده پوست صورت و گردن است.
برای رفع چروک صورت آب زردآلوی تازه را با کمی شیر و عسل مخلوط نموده ابتدا پوست را با صابون گیاهی شسته سپس با این محلول ماساژ دهید.
برای جلوگیری از نفخ خوب است که هسته زردآلو را هم بخوریم.
هسته تلخ زردآلو مواد سمی به نام اسید سیانیدریک و اسید پروسیک دارد. لذا خوردن هسته تلخ زردآلو خطرناک است.
مغز هسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک و برگ و گل آن سرد و خشک است.
مغز زردآلو آن تقویتکننده قوای جنسی است
خواص روغن زردآلو
روغن هسته زردآلو را اگر در گوش بچکانید صداهای گوش را از بین برده و سنگینی گوش را درمان میکند.
روغن مغز هسته برای نرم کردن پوست مفید است
روغن مغز هسته اگر تلخ باشد کشنده کرم معده و روده است
روغن تلخ هسته ورم مقعد را از بین برده و سنگ مثانه را خرد میکند.
دم کرده برگ زردآلو برای قطع اسهال مفید است
اشخاص سالخورده و کودکان باید از زیاد خوردن آن احتراز کنند. همیشه باید زردآلو را قبل از غذا خورد و همراه با آن هسته آن را نیز تناول نمود زیرا هسته زردآلو ضد نفخ بوده و هضم آن را آن آسان میسازد.
افرادی که ناراحتی کبدی دارند، باید از زیاد خوردن زردآلو پرهیز کنند.
مصرف زیاد زردآلو باعث ایجاد لکهای سفید پوستی میشود.
زردآلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است، لذا برای سردمزاجان مضر است.
این میوه را هنگام ناشتا و با معده خالی نخورید، زیرا سبب دلپیچه میشود.
هرگز زردآلو را بعد از غذاهای سنگین نخورید.
بعد از خوردن زردآلو آب سرد ننوشید یا با آب سرد استحمام نکنید، زیرا باعث ایجاد گاز و نفخ در معده میشود.
اگر بعد از خوردن زردآلو دچار سنگینی و نفخ معده شدید، فوراً مقداری زیره را دم کرده و میل نمایید یا مقداری عرق زیره یا عرق نعنا بخورید.
زردآلو خشک شده اغلب با سولفیتها عملآوری میشوند تا عمر طولانیتری داشته باشند و در برابر اکسیداسیون و بیرنگ شدن در طی خشک شدن مقاومت بیشتری داشته باشند مانند آن چه برای دیگر میوههای خشک مانند انجیر نیز اتفاق میافتد.
سولفیت که رنگ نارنجی روشن زردآلو را در طی فرایند خشک شدن تثبیت میکند موجب ایجاد حالتهای حاد تنفسی در برخی افراد حساس مبتلا به آسم میشود. بنابراین افراد حساس به سولفیت میتوانند در عوض از میوههای خشک بدون سولفور که قهوهای رنگ هستند استفاده نمایند.
برای خرید بذر زردآلو و سایر درختان مثمر به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
فیسالیس یا عروسک پشت پرده که میوه رسیده آن جنبه خوراکی، دارویی و صنعتی دارد. گیاه فیسالیس که دارای انواع یکساله و چندساله نیز است. از ارتفاعی حدود ۱۰۰ سانتیمتر برخوردار است. فیسالیس گیاه بومی کشور مکزیک بوده و از آنجا به سراسر اروپا انتشار یافته است. میزان تولید آن در سال ۲۰۰۱ میلادی حدود ۶۰۰ تن گزارش شده که ۸۰ درصد آن به ایالات متحده صادر شده است. این سبزی میوهای جزو پنج سبزی برتر مکزیک محسوب شده و بهطور متوسط هر مکزیکی در سال، ۵/۳ کیلوگرم از آن را مصرف میکند. میوه فیسالیس که به گیلاس زمینی نیز شهرت دارد، دارای بافتی همچون گوجه فرنگی و طعمی همچون آناناس و توت فرنگی میباشد و از این جهت میوهای منحصربهفرد محسوب میشود. در کشورهایی مانند ترکیه فیسالیس از جایگاه ویژهای در زمینه صادرات برخوردار است. این گیاه در ایران به عروسک پشت پرده نیز معروف است و در کشورهای همسایه به نامهای گیلاس زمینی و فانوس چینی نیز شناخته میشود.
برگهای فیسالیس بهصورت متناوب و قلبی تا بیضوی شکل و کرک دار است و حاشیه برگها بهصورت ساده میباشد. طول دم برگ بین ۴ -۵ سانتیمتر و پهنک برگ به ابعاد ۶ در ۵/۳ سانتیمتر است. گلهای عروسک پشت پرده، در زاویه بین برگها و شاخه اصلی تولید میشوند و به رنگهای سفید، آبی، زرد و ارغوانی دیده میشوند گلآذین منفرد و هرمافرودیت، دارای گلهای متقارن با تخمدان تحتانی میباشد که از ۵ کاسبرگ پیوسته و ۵ گلبرگ به رنگ زرد کمرنگ با لکههای سیاه و کرک دار، ۵ پرچم و یک مادگی تشکیل گردیده است. تخمدان گلهای فیسالیس، دوبرچهای پیوسته بوده و تخمکهای زیادی در هر برچه به رنگ سبز روشن و بدون کرک در آن دیده میشود. لازم به ذکر است که فیسالیس تقریباً در سرتاسر سال گلدهی و باردهی دارد. ریشه گیاه عروسک پشت پرده، افشان و سطحی هست. البته در برخی از گونهها اندامی شبیه ریزوم نیز دیده میشود. ساقه فیسالیس راست، چهارگوش و توخالی و بدون دم برگ است. میوه عروسک پشت پرده از نوع سته بوده و در پوششی از کاسبرگ محصور شده است. این میوه دارای رنگهای فیسالیس زرد، فیسالیس نارنجی، فیسالیس بنفش، فیسالیس سبز و فیسالیس قرمز است و مقدار زیادی دانه به رنگ قهوهای مایل به زرد دارد. لازم به ذکر است طول میوه تقریباً ۳ سانتیمتر و قطر آن، به ۵/۲ سانتیمتر میرسد.
از شاخصهای رسیدگی میوه فیسالیس میتوان به تغییر رنگ زمینه از سبز به نارنجی یا زرد طلایی اشاره کرد. چنانچه با فشارسنج، رسیدگی میوه کنترل گردد، بایستی تحمل نیروی معادل ۵/۴ نیوتن را داشته باشد. تجمع مواد جامد محلول و تغییر نوع مواد پکتینی از دیگر شاخصهای رسیدگی عروسک پشت پرده است. بهطوری که قند کل میوه در زمان برداشت بالای ۶% و مواد جامد محلول ۱۶ – ۸% و اسیدیته میوه نیز ۹۲ -۷۳% و pH آن بین ۴/۳ – ۷/۴ باشد. محتویات میوه فیسالیس در ۱۰۰ گرم میوه عبارت است از: ۸۵ گرم آب، ۸۵ کیلوکالری انرژی، ۷/۰ گرم چربی، ۱ میلیگرم آهن، ۹/۱ گرم پروتئین، ۲% چربی، ۳ میلیگرم بتاکاروتن، ۸ گرم مواد قندی، ۹ میلیگرم کلسیم، ۴۰ میلیگرم فسفر، ۸/۲ میلیگرم نیاسین، ۱۱/۰ گرم تیامین، ۱۱ میلیگرم ویتامین ث، ۴/ ۰ میلیگرم ریبوفلاوین و ۷۲۰ واحد ویتامین آ است.
علاوه بر تازه خوری در اغلب کشورهای اروپایی از محصول فیسالیس بهصورت فرآوری شده در شکلهای کشمش، میوه خشک، ژله، تهیه سس سالسا، مربا، کمپوت، مارمالاد و بستنی کوکتل میوه استفاده میشود. از روغن و چربی این میوه برای استفاده در صنایع آرایشی و بهداشتی و تولید لوسیونهای بهداشتی استفاده میگردد. اگرچه روغن موجود در ترکیبات استروئیدی آن، ظرفیت ترکیب آن را با روغنهای دیگر مانند روغن خرما و نارگیل جهت مصرف خوراکی بالا برده است.
فیسالیس گیاهی است کمتوقع و مناسب برای اقلیمهای نیمه گرمسیری. اگرچه ارقامی از این گیاه در کوهستانها و مناطق سردسیری رشد میکنند اما برای تولید تجاری و اقتصادی، کشت و پرورش آن در فضاهای بسته اعم از زیرپوشش پلاستیک یا سایهبان صورت میگیرد. با اینکه فیسالیس جزو گیاهان بیتفاوت به طول روز بوده اما نیاز به حداقل ۹-۸ ساعت نور آفتاب دارد. چنانچه این گیاه در شرایط نور زیاد قرار گیرد بایستی از سایهبانهای ۳۰% برای کنترل نور استفاده نمود. از نظر دما، صفر فیزیولوژیک این گیاه، ۳/۶ درجه سانتیگراد است. اولین جوانههای گل در ۵/۵ درجه ظاهر میشوند و میوه دهی در ۵/۱۰ درجه اتفاق میافتد. دمای مناسب جوانهزنی دانه فیسالیس، ۲۱ درجه سانتیگراد (ظرف ۱۰ ساعت) و یا ۳۲ درجه (ظرف ۱۴ ساعت) است. اگر دمای خاک برای جوانهزنی، ۲۵ درجه سانتیگراد باشد، مناسبترین دما تلقی میگردد. بافت خاک مناسب برای کاشت فیسالیس، خاک سبک لومی شنی با pH بین ۸ – ۵/۴ است. همچون سایر گیاهان این خانواده نسبت به EC بالاتر از ۴ نیز متحمل است. تغذیه گیاهی جهت افزایش تولید بسیار ضروری است اما نسبت به خاکهای فقیر نیز متحمل میباشد. نیاز این گیاه به آبیاری، در طول فصل رشد بالاست اما در زمان رسیدن محصول، نیاز آبی آن کاهش مییابد. در هر صورت برای ۱۰۰۰ مترمربع گلخانه فیسالیس، ۵/۱ مترمکعب در روز آب نیاز است. در هر دوره کشت برای آبیاری فیسالیس برای هر ۱۰۰۰ مترمربع، بهطور متوسط ۸ – ۷ مترمکعب آب نیاز است. این گیاه در زمان تولید میوه نیاز آبی کمتری داشته و در پایان دوره تولید از آبیاری بینیاز میگردد.
ازدیاد این گیاه عمدتاً از طریق دانه میباشد اما از قلمههای یکساله چوبی نرم نیز تحت تأثیر هورمون ریشهزایی اکسین میتوان استفاده نمود که با موفقیت حدود ۳۸ درصدی همراه بوده است. همچنین از طریق خوابانیدن هوایی و تقسیم بوته نیز میتوان آن را تکثیر کرد. شیوه کاشت فیسالیس همچون سایر گیاهان این خانواده بهصورت انتقال نشا است. از زمان کاشت تا نمو اولین میوه حدود ۹۰ روز طول میکشد. بهترین زمان کاشت در اواخر تابستان تا اوایل پائیز میباشد. در برخی از مناطق این محصول تا ۴ بار در سال کشت میشود. جوانه گل پس از ۴۰ روز ظاهر میشود و اولین میوه پس از ۸۰ روز ظاهر میگردد. در مناطق عاری از یخزدگی، گلدهی ۳-۲ بار در طول سال اتفاق میافتد.
تراکم کاشت فیسالیس در شرایط فضای باز و شرایط گلخانه متفاوت است. بهطوری که در شرایط گلخانهای، تعداد بوته برای ۱۰۰۰ متر گلخانه بین ۱۰۰۰ – ۲۰۰۰ بوته است؛ اما در شرایط فضای باز تا ۲۵۰۰۰ بوته در هکتار نیز گزارش شده است. تاریخ کاشت در شرایط گلخانه در استان تهران، شهریور تا مهر میباشد. در گلخانه فاصله کاشت بین دو بوته ۵۰ سانتیمتر و فاصله ردیفها ۱۲۰ سانتیمتر است. استفاده از قیم نخی همچون گوجه فرنگی گلخانهای برای هدایت ساقههای فیسالیس ضروری است و بوتهها پس از رسیدن به انتهای نخ یا قطع میگردند و یا آویزان میشوند. در شرایط فضای باز بوته را با هرس تا ارتفاع ۳۰ سانتیمتری نگه میدارند.
دوره رشد گیاه از زمان کاشت دانه تا تولید میوه، در شرایط فضای باز، ۹۰ روز میباشد که ۷۰ روز آن مربوط به دوره رشد میوه است اما در شرایط گلخانهای دوره رویش از دانه تا پایان تولید، ۹ ماه است که ۶-۵ ماه آن مربوط به دوره باردهی است. اگرچه برخی ارقام مقاوم به سرما تا ۱۰ درجه زیر صفر را نیز تحمل میکنند اما بهتر است برای جلوگیری از سرمازدگی در اواخر پائیز، سطح خاک و ریشهها را مالچ پاشی کرد.
این گیاه نسبت به گیاهان همخانواده خود کمتوقعتر است بهطوری که میزان کود نیتروژن مصرفی برای یک هکتار ۲۴۰ – ۱۲۰ کیلوگرم و میزان فسفر مصرفی برای یک هکتار ۱۵۰ -۶۰ کیلوگرم میباشد. همچنین در خاکهای لومی شنی برای افزایش عملکرد، مصرف ۱۸۰ – ۹۰ کیلوگرم کود کامل در هکتار و محلولپاشی پتاسیم کلراید ۱% قبل و بعد از شکوفه دهی توصیه میشود. ارقام فیسالیس خود ناسازگار بوده و برای تشکیل میوه نیازمند ارقام گردهزا و خودبارور است. همچنین استفاده از زنبورهای گردهافشان در گلخانه توصیه میشود.
فیسالیس بهطور اختصاصی فاقد بیماری یا آفت میباشد اما مهمترین آفات آن همان آفات و بیماریهای مشترک گوجه و فلفل مانند شته، مگس سفید مینوز و کنه تارعنکبوتی است. مهمترین بیماریهای میوه مذکور نیز نماتد آفریقای جنوبی است که خسارت فراوانی را وارد نموده و همچنین بیماری و آفات دیگری چون عنکبوت قرمز، خرگوش صحرایی، سوسک کک Chrysomelidae، بیماری کپک پودری و نقطه برگ باکتریایی Xanthomonas گزارش گردیده است.
برداشت محصول در شرایط گلخانههای در ایران از اواسط بهمن آغاز میگردد و هر کارگر میتواند در فصل برداشت، روزانه بهطور متوسط ۱۲- ۱۰ کیلوگرم برداشت کند. رنگ میوه در زمان رسیدن به نارنجی تا قرمز تمایل پیدا میکند. میوه را با همان پوشش در ظروف کوچک ۳۰۰ تا ۵۰۰ گرمی بسته به نیاز بازار بستهبندی میکنند. عملکرد متوسط آن در هکتار حدود ۱۵ تن گزارش شده است. فیسالیس دارای پوشش سلولزی است که به حفظ و ماندگاری آن کمک فراوانی میکند بهطوری که عمر نگهداری میوه با کاسه گل در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد به یک ماه نیز میرسد. ولی میوه خشکشده آن در دمای ۳۰ درجه تا ۵ ماه قابلیت نگهداری دارد. برای افزایش عمر انباری این محصول توصیه میگردد که میوه بهصورت نیمه رسیده برداشت گردد. نتایج بهدستآمده از یک تحقیق نشان میدهد که کیفیت ظاهری و رنگ میوه پس از ۶۴ روز انبارداری کاهش یافته و پس از ۷۴ روز انبارداری، میوهها از محل اتصال به ساقه، شروع به پوسیدگی میکنند. میوهها تا ۵۶ روز نگهداری در انبار هنوز دارای کیفیت مناسبی است. پس از روز ۶۴، سطوحی از پوسیدگی قهوهای رنگ روی آنها دیده میشود و از روز هفتاد و چهارم به بعد رشد میسیلیوم قابلمشاهده است؛ بنابراین بهترین دمای انباری این محصول، دمای ۱۰ درجه سانتیگراد است که قادر است محصول را تا بیش از ۶۰ روز نگهداری نماید.
میوه فیسالیس دارای بافتی همچون گوجه فرنگی و ترکیبی از طعم میوههای توت فرنگی، گیلاس، کیوی و آناناس است. این میوه از رده گیاهان تکلپهای و از رسته بادمجان سانان است که به دلیل قرار گرفتن در لفاف کاغذی شکل فاقد هرگونه آلودگی و عوامل بیماریزا است و بدون نگهداری در یخچال بیش از ۱۰ روز ماندگاری دارد و در صورت نگهداری در یخچال حدود ۲ ماه مدت زمان ماندگاری این میوه نیز افزایش مییابد. از نظر خواص فیسالیس، این میوه سرشار از ویتامینهای A، E، C، P و F و مواد معدنی آهن، فسفر، پتاسیم و منیزیم و سرشار از آنتیاکسیدان و ضدسرطان است. فیسالیس منبع غنی و طبیعی از آنتیاکسیدانها بوده و ویتامینهای A، E، C، P و F را در خود دارد. این میوه بدن انسان را در مقابل خنثیسازی رادیکالهای آزاد که موجب بروز بیماریهایی چون سرطان، سکته قلبی، پروستات، آسم و آلرژی میشود، حفاظت میکند. فیسالیس غنی از مواد معدنی مانند آهن، پتاسیم، فسفر و منیزیم است.
علاوه بر خواص دارویی فراوان این میوه، از برگ و ساقههای آن نیز بهصورت دمنوش استفاده میکنند. دمکرده آن برای درمان آسم مؤثر است. این میوه برای بیماریهای پوستی خاصیت ضدالتهابی و ضدعفونیکننده دارد. برگهای آن برای درمان مالاریا، هپاتیت، روماتیسم و ناراحتی کبدی مورداستفاده قرار میگیرد. از جمله خواص این میوه تقویتکننده سیستم دفاعی بدن است. خاصیت ضدسرطانی، ضدباکتری و ضدویروسی دارد. از دیگر مزایای این میوه تأثیر بسزایی است که در شادابی و طراوت پوست و تقویت قوای جنسی دارد. ویتامین P موجود در آن به بدن در جذب ویتامین C کمک میکند و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. ویتامینهای B کمپلکس در این میوه مانند تیامین برای سوختوساز سالم بدن، پوست، چشم و مغز لازم است. پکتین نوعی فیبر موجود در این میوه است که کاهشدهنده کلسترول است. فیسالیس غنی از مواد معدنی مانند آهن، پتاسیم، فسفر و منیزیم است. از میوه فیسالیس در تهیه کرمهای آرایشی نیز استفاده میشود همچنین مصرف این میوه تأثیر بسزایی در شادابی و طراوت پوست دارد. فیسالیس زرد حاوی مقادیر بالای آنتیاکسیدانها و خواص ضدالتهابی هستند.
سرطان: فیسالیس زرد حاوی مقادیر بالای آنتیاکسیدانها و خواص ضدالتهابی هستند که رادیکالهای آزاد بدن را کاهش داده و با افزایش آپوپتوز و مرگ سلولهای سرطانی، خطر ابتلا به انواع سرطان را از بین میبرند.
ضدالتهاب طبیعی: مقادیر بالای آنتیاکسیدانهای موجود در گلدن بری بهعنوان ضدالتهاب طبیعی عمل کرده و خطر ابتلا به انواع بیماریهای التهابی مانند آرتروز، نقرس، درد مزمن و حتی هموروئید یا بواسیر را کاهش میدهد.
افزایش انرژی: میوه فیسالیس حاوی دوزهای خوبی از ویتامین B است. مواد غذایی که برای تولید انرژی در بدن ضروری میباشند. مصرف کافی ویتامین B به حفظ انرژی شما کمک کرده و مانع از خستگی میگردد. ۱۰۰ گرم میوه فیسالیس دارای ۱۱/۰ میلیگرم تیامین، ۰۴/۰ میلیگرم ریبوفلاوین و ۸/۲ میلیگرم نیاسین است. همه این ویتامینها نقش مهمی را در تولید انرژی از کربوهیدراتها و چربیهای رژیم غذایی ایفاء میکنند.
لاغری و کاهش وزن: فیسالیس یک میوه کمکالری است و به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی که دارد به لاغری و کاهش وزن افراد کمک میکند. چون ۱۰۰ گرم از این میوه تنها ۵۳ کالری دارد. محتوای کل چربی (۷۰/ گرم) در این میوه نیز ناچیز است و علاوه بر این دارای کلسترول کمی است. میوه فیسالیس دارای کالری بسیار کمی بوده و ازاینرو افزایش مصرف آن مطمئناً نمیتواند منجر به افزایش وزن گردد.
فشارخون: ترکیبات ضدالتهابی موجود در فیسالیس به کاهش التهاب شریانها و عروق خونی کمک کرده و خطر ابتلا به فشارخون بالا و بیماریهای قلبی را از بین میبرد.
کلسترول خون و قلب: اسیدهای چرب ضروری موجود در فیسالیس به کاهش کلسترول خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهند.
دیابت و قند خون: برخی از ترکیبات موجود در فیسالیس میتوانند تجزیه و مصرف قندهای ساده از کربوهیدراتها را کاهش داده و نوسانات شدید قند خون را یکی از علل اصلی ابتلا به دیابت نوع ۲ میباشند را بهبود میبخشند.
منبع خوبی از پروتئینها: بعضی افراد تصور میکنند که گوشت تنها منبع خوب پروتئین است، اما این تصور اشتباه است. میوه فیسالیس خام و خشک نیز میتواند حاوی مقادیر قابلتوجهی از پروتئینها باشد. این میوه دارای ۱۸ نوع مختلف آمینواسیدها از جمله تمام ۸ آمینواسید ضروری میباشد. آمینواسیدها ترکیبات آلی هستند که بهعنوان بلوکهای ساختاری پروتئینها عمل میکنند. ۱۰۰ گرم میوه فیسالیس خشک شده حاوی ۱۶ درصد مقدار مصروف روزانه توصیهشده از پروتئین است؛ بنابراین گیاهخوارانی که به دنبال یافتن منابع غیرگوشتی بهمنظور افزایش جذب پروتئین هستند میتوانند از این میوه در رژیم غذایی خود استفاده کنند.
کبد: برخی تحقیقات نشان میدهند که فیسالیس با سمزدایی و پاکسازی بدن به سلامت کبد کمک کرده و خطر تخریب آن را کاهش میدهد.
بهبود سلامت چشم: میوه فیسالیس یک میوه دوستدار چشم در نظر گرفته میشود، چون این میوه دارای ویتامین A بالایی است. تنها ۱۰۰ گرم میوه فیسالیس را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. بنابراین مصرف منظم این میوه قطعاً میتواند به حفاظت از بینایی چشم شما در برابر مشکلات مرتبط با پیری مانند تخریب ماکولا کمک کند. علاوه بر این، ویتامین A فعالیت آنتیاکسیدانی قوی را نشان داد که به این معنی است که مصرف این میوه میتواند نقش حیاتی را در کاهش آسیب رادیکالهای آزاد ایفا کند. کاربرد خارجی آب این میوه برای درمان مشکلات چشمی مانند ناخنک استفاده میشود.
کلیه: گلدن بری یک دیورتیک طبیعی در طب سنتی است که با افزایش ادرار به دفع سموم سیستم لنفاوی از طریق کلیهها و بهبود سلامت آنها کمک میکند.
تقویت سیستم ایمنی بدن: تنها با مصرف ۱۰۰ گرم میوه فیسالیس ۱۸ درصد ویتامین C مجاز توصیه شده تأمین میشود. مطمئن باشید که مصرف روزانه این میوه کمک فوقالعادهای به تقویت سیستم ایمنی بدن شما میکند. ویتامین C توسط افزایش سنتز سلولهای مبارزه کننده با عفونت باعث افزایش تقویت سیستم ایمنی بدن میگردد. این میوه منبع خوبی از پلی ساکاریدها بوده که به افزایش ایمنی کمک میکنند.
مسمومیت: از خوردن فیسالیس سبز و نارس خودداری کنید چون ممکن است سمی باشد و باعث مسمومیت شود. همچنین توصیه شده که از مصرف فیسالیس وحشی جدا خودداری کنید.
آلرژی و حساسیت: اگر به انواع توتها آلرژی و حساسیت دارید ممکن است فیسالیس هم باعث آلرژی و حساسیت در شما شود.
همانطور که قبلاً ذکر شد میوه فیسالیس توسط یک پوسته کاغذی غیرمعمول احاطه شده است. بنابراین هنگام مصرف فیسالیس، در مرحله اول شما نیاز به جدا کردن پوست از میوه دارید. این کار به این دلیل است که پوسته غیرخوراکی است. ازاینرو حذف آن از میوه ضروری میباشد. بعد از برداشتن پوسته میوه را با آب بشویید و سپس آن را یا بهصورت خام مصرف کنید و یا میتوانید بهصورت پخته شده به انواعی از غذاهای اضافه کنید. میوه فیسالیس برش داده شده میتوانند به هر نوع سالادی اضافه شوند. این میوه طعم ترش و شیرینی را به غذاها میدهد. در مقایسه با فیسالیس خام نوع خشک این میوه حاوی مواد تغذیهای متمرکزتری میباشد؛ بنابراین مصرف منظم فیسالیس خشک قطعاً میتواند مصرف مواد تغذیهای شما را به حداکثر برساند. بافت این میوه خشک شده نرم و چروکیده و شبیه یک کشمش میباشد. ازآنجا که این میوه باعث افزایش بالقوه انرژی میگردد، آنها اغلب به شکلاتهای انرژیزا اضافه میشوند.
برای خرید بذر فیسالیس و سایر صیفی جات به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳