کرن بری بهصورت بوته یا درختچهای کوچک رشد میکند. این گیاه میوه کوچکی قرمز رنگی دارد که معمولاً از اوایل فصل پاییز تا شروع زمستان میرسد. گیاهی زیبا و زینتی است. گلهای این گیاه بهصورت تجمیع شده بر روی شاخه گیاه ظاهر میشود و منظره زیبایی را پدید میآورد، گلها به رنگ سفید و صورتی است. این درختچه کوچک باردهی بالایی دارد، طوری که تعداد میوههای آن از برگهای درخت بیشتر است. شاخ و برگ این گیاه با شرع فصل پاییز تغییر رنگ میدهد و به رنگ زرد، قرمز یا بنفش تغییر میکند. ساقه باریکی و نازکی دارد.کرن بری بهصورت بوتهای رونده رشد میکند. ارتفاع آن به 20 سانتیمتر میرسد و طول شاخههای آن به 2 متر نیز میرسد. میوه کرن بری خوراکی است. خواص بسیاری برای سلامتی دارد. طعم میوه این گیاه ترش و شیرین است.
گیاه کرن بری بهصورت درختچههای کوتاه و همیشه سبز است که برگهای ریزی دارد. به طوری که میوه کرن بری از برگهای گیاه بزرگتر است. رنگ این میوه در ابتدا سفید است و بعد از آنکه رسید به رنگ قرمز درمیآید. این میوهها علاوه بر ارزش غذایی از خواص درمانی بسیاری برخوردار هستند. مزه میوه کرن بری ترش و شیرین (ملس) است و غال با ترشی بر شیرینی چیره است. کرن بریها در امریکا و کانادا به شکل تجاری کشت میشوند، میوههایشان بهصورت تازه مصرف میشوند و یا از آنها برای تهیه آبمیوه، سس، مربا و خشکبار (کرن بری خشک) استفاده میشود.
خاک مناسب برای کاشت کرن بری باید زهکشی بالایی داشته باشد و تقریباً همیشه مرطوب باشد، آفتاب کامل را دوست دارد ولی سایه جزئی را نیز تحمل میکند. حتماً برای کاشت بذر کرن بری از خاکهای آماده و استریل استفاده کنید، پیت ماس بهترین انتخاب برای کاشت این بذور است. گلدان موردنظر را پر از خاک کنید و خاک را با دست فشار دهید تا فشرده شود سپس اقدام به آبیاری کنید به طوری که آب بهصورت کامل از آن خارج شود. بعد از چند ساعت و خارج شدن کامل آب گلدان مقداری خاک را فشار دهید تا آبهای اضافی در بافت خاک نیز خارج شود. فاصله کاشت بذر کرن بری بین 30 تا 60 سانتیمتر است. بذرها را در عمق ۰٫۵ سانتیمتری بکارید و با اسپری به آرامی به آن آب بدهید. گلدان (ها) را به مدت یک ماه در محلی نورگیر و به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید (دمای محیط ۱۵ تا ۲۰ درجه). در تمامی دوره جوانهزنی خاک نباید رطوبت را از دست دهد.
گلدان (ها) را به یک ماه و نیم درون یک مشما شفاف قرار دهید و درب آن را ببندید و بر روی آن دو سوراخ کوچک ایجاد کنید سپس داخل یخچال قرار دهید (دمای حداکثر ۵ درجه و حداقل -۳ درجه). بعد از گذشت دوره سرمادهی گلدان (ها) را از یخچال خارج کنید و در محیطی پرنور و نسبتاً خنک (حداکثر ۱۵ درجه) منتقل کنید. جوانهزنی بعد از گذشت ۱۵ تا ۲۵ روز اتفاق میافتد.گلهای کرن بری در اواخر بهار ظاهر میشود و رنگ آن صورتی بسیار ملایم مایل به سفید است و گلها در اوایل پاییز تا زمستان به میوه خوش رنگ و خوش طعم کرن بری تبدیل میشوند.
مهمترین خواص کرن بری جلوگیری از مبتلا شدن به سنگ کلیه و معالجه عفونتهای کلیه است. تحقیقات نشان میدهد که کرن بری از چسبیدن پاتوژنهای هلیکوباکتر به دیوارهی معده جلوگیری میکند. تحقیقات نشان میدهد که آنتی اکسیدانهای کرن بری اکسیداسیون LDL را مهار میکند و از خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، عروقی میکاهد. مصرف میوه کرن بری برای درمان عفونتهای مجاری ادراری مفید است مصرف آب کرن بری یا خشک آن میتواند به سلامت مغز، سیستم ایمنی و قلب و عروق کمک کند. نوعی ترکیب خاص در کرن بری آزمایش شده که همچون پلی فنولها و آنتیاکسیدانها بر تمام قسمتهای بدن تأثیر گذاشته و به بهبود عملکرد کلیهها، قلب و گردش خون منجر میشود. پلی فنولها خاصیت ضدالتهابی دارند و در خوراکیها و نوشیدنیهای دیگری همچون چای سبز و قهوه وجود دارند. بیشتر میوههای توت مانند از قبیل تمشک، توت فرنگی و کرن بری سرشار از پلی فنولها هستند.
جدیداً محققان چینی فواید جدید این میوه خوش رنگ را کشف کردهاند. آن این که کرن بری قادر است عفونت مخصوص معده را به نام چند نوع آنتیبیوتیک قوی و به مدت حدود یک ماه استفاده نماید تا بتواند این عامل عفونت و باکتری مزاحم را از بین ببرد. گاهی این عفونت هر چند سالی یک بار شخص معالجه شده را دوباره بیمار میکند، چون میتواند به آسانی انتقال یابد و رشد کند. علائم آلوده بودن به HBP هم دردهای مزاحم معده است که شباهت مخصوصی با زخم معده دارد و سوزش معده و ترش کردن و … را به همراه دارد که با آزمایش خون تشخیص داده میشود. HBP اگر درمان نشود امکان بروز سرطان معده را افزایش میدهد. کپسول کرن بری از دیگر موارد مصرف و دارای همان فواید کرن بری است.
کرن بری خواص زیادی برای پوست دارد. آب کرن بری، پوست را بازسازی، مرطوب و روشن میکند. این آبمیوه برای رفع چین و چروک که در درجه اول از رادیکالهای آزاد ناشی میشوند، مؤثر است. دمنوش کرن بری (چای کرن بری) همچنین میتواند برای سلامت دهان و دندان مفید باشد. براساس مطالعات مصرف کرن بری و محصولات حاوی آن عفونتهای باکتریایی در دهان، خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه را میکاهد و از تشکیل پلاک دندانی جلوگیری میکند. به گفته محققان در مرکز زیست شناسی دهان و دندان پزشکی Eastman در مرکز پزشکی دانشگاه روچستر، کرن بری با جلوگیری از اتصال باکتریها به دندانها التهابهای دهانی را کاهش میدهد. میوههای خشک در مقایسه با میوههای تازه، کالری و کربوهیدرات بیشتری دارند.
برای خرید بذر کرن بری و سایر بذر میوه ها به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
کارلا (موموردیکا کارانتیا، ماموردیکا، جگر زلیخا، خربزه جذامی، خربزه تلخ، خیار کارلا، خیارچنبر تلخ، خیار تلخ کارلا) یکی از گیاهان دارویی بسیار مفید و رایج مصرفی در آسیای جنوبی است. کارلا از جمله گیاهان بالارونده است که بهسرعت رشد میکند. این گیاه جزء خانواده کدوئیان میباشد. ارتفاع این گیاه به ۵ متر نیز میرسد و بهتر است برای رشد حتماً از داربست یا قیم استفاده شود. معمولاً برای استفاده از میوه و همچنین سایر اندامهای گیاه کارلا را مورد کشت قرار میدهند. برگهای این گیاه، گرد، پنجهای و زیبا بوده و دارای میوههای کمی عجیب و غریب است. اندازه برگهای کارلا معمولاً بین ۴ تا ۱۲ سانتیمتر متغیر میباشد. میوههای کارلا طعم تلخی دارد ولی خواص درمانی و دارویی بینظیر آن دلیل مصرف بالای آن در این کشورها شده است. علاوه بر آسیای جنوبی در آفریقای شرقی و جنوب آمریکا نیز گونههای دیگر این میوه برای اهداف دارویی و غذایی کشت میشود. کارلا گیاهی گرمسیری و نیمه گرمسیری/ معتدل بوده و همانند کدو یا خیار است و دارای مزه تلخ میباشد. بر روی سطح این خیار برجستگی های نامنظمی قرار گرفته که ظاهر آن را از خیارهای معمولی متمایز میکند.
رنگ کارلا یا کارلا در ابتدای تشکیل سبز تیره بوده و بعد از گذشت زمان به رنگ سبز روشنتر و اگر بر روی بوته بماند به رنگ زرد مایل به نارنجی تبدیل میشود و بعد از مدتی بر روی بوته میترکد و بذرهای آن بر روی زمین میریزد. توجه داشته باشید که این میوه هر چه دیرتر برداشت شود دارای تلخی کمتر بوده و خوش خوراکتر است. گیاه کارلا یا خربزه تلخ میوهای گرمسیری و نیمه گرمسیری است و در مناطق معتدل نیز میتوان بهصورت یکساله کشت نمود.
کارلا نیز مانند سایر گیاه کدوئیان جزو سبزیجات فصل گرم نسبت به سرما حساس و کاشت آنها در هوای گرم انجام میگیرد. کارلا در انواع خاک رشد میکند، اما خاک شنی لومی بهخوبی زهکشی شده برای کشت در هوای آزاد مناسب است. بهترین رشد و میوه بندی آن در pH حدود ۸/۶-۶ رخ میدهد. pH خیلی پایین (زیر ۵/۵) میتواند میوه بندی را کاهش دهد. کشت آن به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم (نشایی) انجام میگیرد. در کشت مستقیم، بذر کارلا مستقیماً در زمین اصلی کاشته میشود. جهت سهولت جوانهزنی و تسریع در این کار ممکن است بذور را یک تا دو روز قبل از کاشت در یک پارچه مرطوب در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد بخیسانند. فاصلۀ دو خط کشت ۳ – ۵/۲ متر و همچنین فاصلۀ بوتهها نیز ۳۰-۳۰ سانتیمتر میرسد. روش کاشت بهصورت کپهای است و پس از سبز شدن تعداد بوتهها را به ۱ تا ۲ عدد کاهش میدهند. عمق کاشت بذر گیاه کارلا ۲ سانتیمتر یا کمی بیشتر است. بوته کارلا برای رشد اولیه خود احتیاج به گرما و رطوبت کافی دارد، بنابراین عمل کاشت بذر خیار کارلا تا زمانی که دمای خاک به ۲۰-۱۸ درجه سانتیگراد نرسیده است انجام نمیگیرد. بدیهی است که با افزایش دما مثلاً تا حد ۲۵ درجه یا بیشتر، جوانهزنی نیز تسریع میگردد. میزان بذر موردنیاز برای یک هکتار ۳-۲ کیلوگرم است. تهیه و آمادهسازی زمین مثل خیار است.
کشت غیرمستقیم در اقلیمهای خیلی سرد صورت میگیرد. بهتر است قبلاً در یک گلخانه در سینیهای نشاء یا گلدانهای کیسهای کشت شوند و سپس در هوای مناسب به زمین اصلی منتقل گردند. کارلا بهسرعت و بلافاصله پس از دو هفته بعد از کاشت رشد مینماید و ساقههای رونده آن بهصورت پیچکی حرکت میکند. برای رشد بهتر و همچنین برداشت آسانتر بهتر است از قیمها و شبکه داربستی استفاده شود تا از نظر اندازه و راندمان محصول، نتیجه کار بهتر باشد و برداشت محصول و نگهداری آن بهراحتی انجام شود.
از بوته کارلا شاخههای زیادی منشعب میشود که خیلی از آنها تولیدی در بر نخواهند داشت. این شاخهها باید قبل از رسیدن به قسمتهای بالا هرس شوند. تحقیقات نشان داده است چنانچه حدود ۱۰ گره بارور برای هر بوته گذاشته شود، نتیجه بهتری خواهد داد. چنانچه بوتهها هرس نشوند، هر بوته حدود ۱۰ تا ۴۰ گره بارور تولید میکند و ۵/۰ تا ۲ متر بالا میرود. کارلا تحمل خشکی را ندارد. باید محیط ریشه تا عمق ۵۰ سانتیمتری مرطوب نگه داشته شود. آبیاری هر هفته در فصول گرم و خشک صورت میگیرد. به هنگام بارندگی باید زهکشهای مناسبی وجود داشته باشد تا رشد گیاه را مواجه با مشکل نسازد. در مناطقی که با محدودیت آب مواجه هستند، آبیاری و تغذیه قطرهای مؤثرترین روش است.
کارلا نسبت به خیلی از بیماریهای مشترک خانواده کدوئیان حساس است برای پوتی ویروس خربزه یک میزبان محسوب میشود. سفیدک سِرکوسپورا، پژمردگی باکتریایی، پژمردگی فوزاریوم و نماتد گرههای ریشه از جمله بیماریهای معمول کارلا است. چنانچه رطوبت بالایی وجود داشته باشد، بیماریهای قارچی رخ میدهد، مگس میوه بیشترین خسارت را به کارلا میزند زیرا لارو حشره در درون میوه زندگی میکند و از اثر مستقیم حشرهکشها محافظت میشود. سوسکها، تریپس ها، کرمهای طوقه بر، کرم غوزه پنبه، شتهها، کنهها و آفات عمومی از دیگر آفتهای کارلا میباشند. مبارزه شیمیایی با آفتها تجویز نمیشود مگر زمانی که میزان خسارات معنیدار باشد.
کارلا به هنگام برداشت نیاز به مراقبتهای ویژهای دارد. میوهها را باید به هنگام رشد مواظب بود که خیلی بزرگ و خیلی تلخ نشوند. بهطور معمولی ۱۵ تا ۲۰ روز بعد از گلدهی و یا ۷۰ تا ۸۰ روز بعد از کاشت درحالیکه طول میوه ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر است، زمان مناسبی برای برداشت میباشد. البته در برداشت، باید به نوع مصرف توجه داشت. میوهها باید سبز روشن، نازک و آبدار و تخمها سفید و نرم باشند و برداشت باید توسط قیچی باغبانی یا چاقوی تیز انجام شود. چنانچه میوه خیلی بزرگ شود، اسفنجی، تلخ، زرد یا نارنجی و ترکخورده میشود. میوه کارلا بعد از برداشت نباید مدت زیادی باقی بماند بلکه بهسرعت باید به فروش برسد. میوههای خسارتدیده و آسیبدیده را جدا کرده و بهدقت میوهها را در کارتن یا سبد چیده و در محل سردی با دمای ۱۲ تا ۱۳ درجه سانتیگراد و رطوبت ۸۵ تا ۹۰ درصد انبار یا نگهداری میکنند. در چنین شرایطی میوهها برای مدت دو تا سه هفته باقی میماند. در دمای کمتر از ۱۰ درجه، یخ میزند و صدمه میبیند. در دمای بالای ۱۳ درجه نیز نباید نگهداری شود چون میوه زرد یا نارنجی میشود و ترک خورده و باز میشود. میوه کارلا را باید از سایر میوهها نظیر موز، آناناس و سیب جدا نگهداری نمود چون مقدار زیادی اتیلن که نوعی هورمون رساننده است، دارند.
مردم هند و چین (آسیای جنوبی) و آفریقای جنوبی از این میوه بهمنظور درمان محلی و سنتی دیابت، پاکسازی کبد، بیماریهای پوست و مو، درمان سرفه و بیماریهای تنفسی، روماتیسم، رفع یبوست، کاهش سطح کلسترول بد و … استفاده میکنند که البته این تنها بخش اندکی از خواص درمانی این میوه باارزش است. هنگامیکه کارلا به رنگ زرد درمیآید و کامل رسیده میشود میشکافد و بذرهای آن بیرون میریزد، بذرها درون لایهای ژلهای و قرمزرنگ و شیرین قرار دارد.
کارلا یا خربزه تلخ بسیار کمکالری بوده و در هر ۱۰۰ گرم از این میوه تنها ۱۷ کالری وجود دارد، بااینوجود غلافهای آن منابع غنی از فیبر غذایی، مواد معدنی، ویتامینها و آنتیاکسیدانها هستند. خربزه تلخ حاوی phytonutrient, polypeptide-P (یک انسولین گیاهی) است که به کاهش سطح قند خون و دیابت نوع ۲ کمک میکند، در ایران اغلب از این میوه بهعنوان میوه دیابتیها (درمان دیابت) نام میبرند. جالب است بدانید علاوه بر میوههای کارلا، برگها و ساقهها و حتی ریشه نیز مصرف دارویی دارد.
از عوارض کارلا این که می تواند باعث گرفتگی معده و اسهال شود. بعضی از داروهای دیابت هم به خوبی با کارلا مخلوط نیستند و اگر میخواهید از این میوه برای حفظ قند خون خود استفاده کنید، صحبتهای طولانی با پزشک خود داشته باشید. در نهایت، کارلای می تواند سقط جنین را هنگامی که در مقادیر زیادی گرفته می شود، ایجاد می کند و ممکن است کودکان را بیمار کند، بنابراین بچه ها و زنان باردار باید از آن اجتناب کنند.
کارلا را به گونههای مختلف مصرف میکنند: سرخشده، جوشانده، دمکرده، بخارپز، کباب شده. کارلا قبل از مصرف باید خوب شسته شود. آجها و برجستگیهای پوست خارجی آن باعث میشود که خاک و کثیفی در میان آنها بنشیند و بهراحتی تمیز نشود، پوست این میوه نیز خوراکی بوده البته برخی اعتقاد دارند که پوست کارلا را باید گرفت بنابراین میتوانید لایه نازکی از پوست آن را قبل از مصرف با چاقو جدا کرد. بافت میانی کارلا که بذرها نیز درون آن قرار گرفتهاند خوراکی و قابل پخت و پر است. کارلا را میتوان با پوست و دانهها پختوپز و مصرف نمود ولی بهتر آن است که ابتدا از طول بهطور کامل نصف کنید و با یک قاشق یا چاقو بافت میانی را به همراه بذرها خارج کنید و غلاف خارجی (قسمتهای سبز رنگ) را بهاندازه موردنظر خرد کنید و مصرف نمایید. غلاف تازه کارلا یک منبع عالی از فولات و ویتامین C و A است. آزمایشهای اولیه آزمایشگاهی نشان میدهد که برخی از ترکیبات فیتوشیمیایی در خربزه تلخ ممکن است در درمان عفونت HIV مؤثر باشد. کارلا مخلوطی از فلاونوئیدها و آلکالوئیدها است که سبب تولید انسولین بیشتر در لوزالمعده و نتیجتاً سبب کنترل قند خون در بیماران دیابتی میگردد.
برای خرید بذر کارلا و سایر گیاهان دارویی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
علف چای به آن گل راعی، هوفاریقون و گل شهناز نیز گفته میشود گیاهی است علفی و چندساله، فاقد کرک، در پایه چوبی با غدههای شفاف حاوی مواد روغنـی و گـاهی بـه رنگ قرمز یا سیاه که بسته شرایط محیط از ۲۵ سانتیمتر تا ۱ متر رشد میکند. در سال اول رشد رویشی دارد و خزنده است. رشد مطلوب و گلدهی از سال دوم به بعد آغاز میشود. ساقههای آن در قاعده منشعب، دارای دو خـط نسـبتاً برجسته در تمامی طول آن است و شاخههای متقابل و جفتی آن از یـک ریـزوم کوتاه در سطح خاک منشأ میگیرند. برگهای این گیاه قاشقی شکل، متقابل، بیضوی و نسـبتاً نیزهای شـکل بـوده، دم برگها کوتاه، رگبرگهایی به طول ۵/۱-۴ سانتیمتر کامل و بدون کـرک کـه بـر روی آنها نقاط کوچک و شفافی به تعداد فراوان دیده میشود کـه در واقـع کیسههای ترشی مملو از اسانس هستند و بدون دم برگ میباشند و دارای حفـرات فـراوان سانس هستند که نام گونه این گیاه از همـین ویژگـی بـه معنـی سوراخسوراخ حاصل شده است. ولی در حقیقت سوراخ نیسـت بلکـه پـرده نـازک و شفافی است که غدههای روغنی در کنارههای آن قرار دارند. ریشههای گیاه کوتاه و به طول ۴۵-۳۰ سانتیمتر و عرض ۴/۰-۳/۰ سانتیمتر است. در گلبرگهای آن نقاط ریز با خطوط تیرهای مشاهده میشود کـه غدههای ترشحی میباشند. محتوای غدهها شیرهای به رنگ قرمز مایل به قهوهای است. گلهای آن زردرنگ به قطر ۲۰-۲۵ سانتیمتر بوده و از پنج کاسـبرگ سـبز و ۵ گلبرگ زرد طلایی بهصورت آزاد (نیزهای شکل) تشکیل شده است. گل آن کمی معطر و دارای بویی شبیه صمغ صنوبر است. گلها خود لقـاح، متقارن، خامهای طویل و دارای دانههای گرده فراوان هستند به همین دلیل حشرات را بهسوی خود جذب میکنند. در زمانی که بساک ها شکافته میشوند با کلاله تماس ندارند زیرا در یک سطح نمیباشند بنـابراین در ایـن مرحلـه گردهافشانی وابسته به حشرات است که جلب گلها میشوند بعد از گل دادن گلبرگها و پرچمها بهطرف داخل گل کشیده میشوند و در آن موقع که بساک ها پوشیده از دانههای گرده هستند با کلاله تماس پیدا میکنند. پرچمها زیـاد، پنج دستهای، جدا، مقابل گلبرگها است.
مایعی که از گلها خارج میگردد قرمز بوده و بر روی پوست اثر آبی- بنفش بر جای میگذارد. میـوه بهصورت کپسول ۳ خانه است که بذور تیرهرنگ در آن قرار دارد و طول آنها حـدود ۱ میلیمتر بـوده و فاقـد آندوسـپرم میباشند. وزن هزار دانه آن ۳/۰-۱۵/۰ گرم است. زمان گلدهی اواخر اردیبهشت تا اواخر مهرماه و زمان برداشت سرشاخهها خرداد تا تیرماه است. این گیاه نیازمند تابش مناسب نور خورشید است. خاکهای غنی از مواد غذایی و رطوبت مناسب با بافت سبک تا متوسط و زهکش خوب را با ۶-۷=pH را میپسندد. نسبت به خاکهای اسیدی و قلیایی نیز تا حدودی مقاوم است. جذبکننده عنصر کادمیم است و باید در خاکهایی کـه حـاوی بـیش از ۲۵/۰ kgsoil/mgcd هستند، پرورش یابد.
این گیاه بیشتر در مناطق خشک، مرغزارها و مراتع آفتابگیر میروید. این گیاه بومی بریتانیا و اروپا است. علـف چای به سرما، کمآبی و شوری حساس است و خاکهای دارای زهکشی را ترجیح میدهد. برای افزایش گلـدهی علـف چای مکانهای آفتابی برای کشت مناسبتر است. علف چای گیاهی است روزبلند و حداکثر گل و ماده مؤثر آن را در اوایل تابستان تولید مینماید. علف چای در محدوده وسیعی از اقالیم رشد میکند اما برای جوانهزنی یا بقای گیاهچه در ارتفاع بیش از ۱۵۰۰ متر بـه علت سرما، رشد محدودی پیدا میکند. این گیاه در صفر درجه سانتیگراد شروع به رشد میکند، در منـاطق معتـدل رشد مطلوبی دارد و گرمای بیشازحد رشد آن را مختل میکند.
اثر رطوبت بارندگی زیاد باعث کاهش هـوای خـاک و شستشـوی عناصـر غـذایی میگردد کـه بـرای علف چای مناسـب نیست. بهترین رشد علف چای را ارتفاع ۶۰۰ متر و بارندگی بیش از ۷۶۰ میلیمتر عنوان نموده است. اثر خاک علف چای به EC و PH خاک و آب حساس است درحالیکه در محدودههای وسیعی از خاکها رشد میکند ولـی بهترین رشد را در خاکهای سبک و عمیق دارد. رشد مطلوب این گیاه در خاکهایی با حاصل خیـزی زیـاد تـا کـم بـا زهکش خوب است و بهترین PH حدود ۶٫۶، بهترین EC خاک و آب حدود ۲۰۰۰ میکروموس است. مواد و عناصر غذایی موردنیاز مقدار ۶۰ کیلوگرم ازت، ۸۰ کیلوگرم و فسفر ۱۲۰ کیلوگرم پتاس است. مقادیر مختلف کودهای شیمیایی NPK براثر جذب عناصر غذایی در صورت برداشت گیاه به اندازه ۲۰ تـن در هر هکتار به ترتیب ۱۱۹,۴۰,۱۰۵ کیلوگرم پیشنهاد شده است. دادن کود دامی و شیمیایی زیاد سبب شـیوع آفـات در این گیاه میشود.
سرشاخههای گلدار تازه یا خشک شده گیاه سرشاخهها را باید در زمان گلدهی از گیاه چید. در این هنگام طعم آن تلخ، کمی قابض و بهطور ملایم شور است. اگـر در بین انگشتان فشرده و له شود، بوی معطر و رزینی از آن استشمام میشود. برای منظورهای درمانی گل را باید زمانی از گیاه جدا کرد که در حال طراوت یعنی قبل از پلاسیده شدن باشند.
تکثیر این گیاه عمدتاً توسط بذر در بهار، تقسیم اندام زیرزمینی (ریشه راست) در پاییز و گـاه توسـط قلمـه سـاقه صورت میگیرد. ولی جهت تکثیر در سطح وسیع از بذر علف چای استفاده میشود. بذور ریز این گیاه را بایستی در عمق کم کشت نمود زیرا به دلیل کوچک بودن به کشت عمیق حساس هستند. معمولاً از کشت غیرمستقیم بذور استفاده میشود. در اواخر زمستان، بذرهای داخل خزانه، در پیت و بدون پوشش روی بستر کشـت میشوند. بـذرها در ۱۰-۲۸ روز جوانه میزنند. هنگامیکه نشاها به ارتفاع ۱۰-۱۵ سانتیمتر رسیدند میتوان آنها را به مزرعه منتقل کـرد. ایـن عمـل باید بلافاصله بعد از مساعد شدن هوا و رفع یخبندان صورت گیرد که بهطور معمول مدتزمان لازم جهت انتقال نشـا از خزانـه بـه زمین اصلی ۴۵-۶۰ روز به طول میانجامد. فاصله ۳۰-۴۰ سانتیمتری گیاهان از یکـدیگر بالاترین عملکرد را داشته است.
علف چای در مرحله خزانه به گیاه انگلی سس حساس و در ایـن مـورد بایـد بسیار مراقب بود و از بذور مرغوب استفاده کرد است. بسته به اقلیم و میزان گرمای هوا آبیاری، بهصورت منظم به روشهای سنتی بین ۷-۱۰ روز یکبار یا بهصورت قطرهای برای این گیاه مناسب است. البته لازم به ذکر است که حدوداً یـک ماه پس از کاشت علف چای، این گیاه به میزان آب زیادی نیاز داشته و رطوبت خاک باید دائماً حفظ شود. مبارزه با آفات و امراض موجود در منطقه با روشهای توصیهشده و دفـع علفهای هرز در مراحل اول (قبل از کاشت و اوایل رویش) باید انجام شود.
برداشت این گیاه در زمانی است که ۵۰ تا ۸۰ درصد گلها باز شدهاند یعنی در اواخر خرداد یا ابتدای تیرماه و ایـن عمل شامل قطع پیکره رویشی این گیاه از نزدیکی سطح زمین (۱۰-۲۰ سانتیمتر بالای طوقه) است. برداشـت در حدود ۳-۴ بار به فاصله ۳-۵ روز تکرار شود، در طول سال میتوان ۲ بار پیکر رویشی آن را برداشت کـرد. برداشـت در یک روز آفتابی صورت گرفته و محصول را بایستی بهسرعت در محلی تاریک خشک نمود. سرشاخههای گلدار گیاه را باید بعد از برداشت بهسرعت خشک کرد. برای این منظور میتوان پـس از برداشـت در یک روز آفتابی آنها را در سایه و محلی که هوا جریان داشته باشد و نور مستقیم خورشید به محصول نتابد پهن نموده یا در خشککن استاندارد که دمای آن ۳۵-۴۵ درجه سانتیگراد است خشک کرد. در این حالت مـاده مؤثر گیـاه در زمان خشک شدن محفوظ میماند. سپس آنها را در گونیهای کنفی و بهداشتی در انبار خنک نگهداری مینمایند. عملکرد این گیاه برای گیاهان تازه ۱۴-۱۶ تن در هکتار و ۲۰۰۰-۲۵۰۰ کیلوگرم ماده خشک در هکتار است کـه حداکثر عملکرد در سال سوم خواهد بود و بعد از سال چهارم عملکرد آن کاهش مییابد. اگر هدف برداشت، بـذر، باشـد باید هنگام رسیدن بوتهها که رنگ کپسول خاکیرنگ شدند اقدام به برداشت سرشاخهها و جداسازی بذر نمود.
علف چای گرفتگی صدا را باز میکند و خلطآور است.
برای درمان مرض کزاز به کار میرود.
درمانکننده اسهال و اسهال خونی است.
از خواص علف چای درمان ضعف جنسی است.
علف چای برای درمان درد دنبالچه بهترین دارو است.
این گیاه ضد کرم معده و روده، ادرارآور و قاعده آور است.
علف چای درمانکننده مننژیت است.
علف چای برای درمان فلج به کار میرود.
از خواص گیاه هوفاریقون درمان زخمهای عمیق، متعفن و التهابات پوستی است به این منظور برگ گیاه علف چای را بکوبید و یا روغن حاصل از گل این گیاه را روی محل زخم قرار دهید.
ماده قرمزرنگی که در برگهای علف چای وجود دارد و با فشار دادن برگها از آن خارج میشود، برای التیام زخمها و درمان سوختگی به کار میرود.
از دیگر خواص هوفاریقون درمان بیخوابی، سیاهسرفه و مننژیت است.
دمنوش علف چای برای درمان افسردگی مفید است.
یکی از مهمترین خواص علف چای تقویت سیستم ایمنی بدن و از بین بردن ویروسها از جمله ویروس ایدز است. طبق آخرین تحقیقات علف چای میتواند ویروسها را از بین ببرد. مدتی است که بیماران مبتلا به ایدز از این گیاه استفاده میکنند که سیستم دفاعی بدن آنها را تقویت و علائم بیماری را تخفیف میدهد.
تحقیقات دانشمندان نشان داده مصرف گیاه علف چای برای انسان درصورتیکه در حد مجاز توصیهشده مصرف شود ایجاد عوارض پوستی نمیکند، مگر افرادی که دارای پوستی حساس باشند، لذا اشخاصی که نیاز به استفاده از خواص علف چای داشته و از این گیاه استفاده میکنند، باید حتیالامکان دور از تابش اشعه آفتاب باشند. قرار گرفتن پوست در معرض آفتاب پس از مصرف خوراکی این گیاه، ممکن است منجر به آسیب پوستی و درماتیت شود. در هوای مرطوب و آفتابی هرس کردن گیاه و چیدن برگ و گل باعث درماتیت تماسی میشود. علف چای با غذاهای دارای مقادیر زیاد تریپتامین مانند پنیر، داروی فلوکستین، مهارکننده MAO، داروهای ضد ایدز، داروهای قلبی حاوی دیگوگسین بهتر است مصرف نشود، چون ممکن است مقدار کمی اثرات آنها را کاهش دهد.
برای خرید بذر علف چای و سایر گیاهان دارویی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
گل بنفشه با نام انگلیسی Pansy و نام علمی Viola. sp از خانواده بنفشگان (Violaceae)، گیاهی است علفی و چندساله که البته بهصورت یکساله و یا دوساله کشت میشود. برگ گل بنفشه قلبی شکل است که بر روی سطح زمین قرار گرفتهاند. گلهای بنفشه به رنگهای متنوع مانند زرشکی، ارغوانی، بنفش، آبی و بهندرت به رنگ سفید و سیاه است. این گلها معطر بوده و یکی از گلهای زینتی زیبایی هستند که گلدهی آن در اوایل بهار انجام میشود.
زمان مناسب کاشت بنفشه اوایل شهریور تا اواسط پاییز است. مقداری خاک را درون گلدان و یا سبد ریخته یا در قسمتی از باغچه بذر بنفشه ها را روی خاک بپاشید و حدود نیم سانتیمتر روی آن خاک یا کود دامی پوسیده بریزید و سپس خوب آبیاری کنید. حدود ۵ الی ۱۰ روز بعد بذرها سبز میشوند و زمانی که مقداری بزرگ شدن (حدود یکماهه الی دوماهه) رسیدند آنها را از خزانه درآورده و در محلی که میخواهید به فاصله ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر نشا کنید بهترین روش همین است. برخیها بذر گل بنفشه را روی محلی که موردنظرشان هست میپاشند تا همانجا سبز بشود اما این روش درست نیست دلیلش این است که زمان بذرپاشی بذرها نامنظم روی زمین میافتند و وقتی سبز میشوند. خیلی از آنها ممکن است کنار هم سبز بشوند اما زمانی که بذرها رو درون خزانه بکارید بعد میتوانید بهصورت منظم بوتههای این گل را به هر طریقی و به هر فاصلهای که میخواهید بکارید.
به این نکته هم حتماً توجه شود که هیچوقت اقدام به نگهداری گل و گیاهان بیرونی در منزل نکنید چون درون منزل نور و تهویه هوای کافی برای رشد گیاهان و درختان بیرونی وجود ندارد حتی کاشت بذر هم ممکن است با مشکل مواجه شود در کل اگر مکانی برای کاشت بذر ندارید و مجبور هستید که در منزل این کار را بکنید. بهتر است گلدان خزانه را روی پنجره جنوبی بگذارید تا نور کافی به آن برسد و حتماً پس از سبز شدن بذر گیاهانی که بیرونی هستند آنها را به بیرون از خانه انتقال بدهید اگر به بیرون انتقال ندهید ساقهها دراز شده و کمکم از بین میرود.
تکثیر این گیاه به ۴ روش شامل کشت با بذر، قلمه زدن، تقسیم با ریشه و تقسیم ساقه انجام میشود که بستگی به نوع گونه، از یکی از آنها استفاده میشود. مهمترین روش تکثیر که اکثر گونهها از این روش ازدیاد مییابند، کشت بذر است. در این روش عمل نشاکاری صورت میگیرد که در مرداد در شاسی میکارند و نشاها را در پاییز با زمین اصلی انتقال میدهند و در زمستان در زیر برف باقی میمانند. انتقال نشا هر چه زودتر انجام شود، گلها درشتتر خواهد شد.
این گیاه به آبیاری کافی و منظم نیاز دارد. اگر خاک خشک شود، باعث میشود گلدهی کاهش یابد و اگر غرقابی اتفاق بیافتد، ریشه دچار خفگی شده و میپوسد و گیاه از بین میرود. خاکی که دارای خاکبرگ باشد و غنی از کود حیوانی باشد، رشد مطلوبی را برای گیاه ایجاد میکند البته نکته مهم این است که حتماً زهکش خاک مناسب باشد. بنفشه گیاهی است آفتاب دوست. البته میتواند کمی سایه را تحمل کند ولی باید توجه داشت که اگر محیط رشد گیاه، نتواند نور موردنیاز گیاه را فراهم کند، گلهای تولید شده کوچک خواهند شد. این گیاه هوای خنک را دوست دارد. وقتی به اواخر بهار میرسیم و هوا رو به گرمی میرود، گلدهی کم میشود. در زمستان میتوان سرما و یخبندان را تحمل کند و زیر برف زنده میماند.
در زمان کاشت بذر باید توجه داشت که چون گیاه به آفتابسوختگی حساس است، پس باید سایه را در خزانه ایجاد کرد. گونه بنفشه سه رنگ، به مرگ گیاهچه حساس است. پس باید توجه داشت که محیط کشت آلوده نباشد و کود دامی که به محیط اضافه میشود دچار آلودگی نباشد. ویروس موزاییک خیار یکی از ویروسهای گیاهی است که از این گیاه استخراج گردیده و بر روی آن اثبات شده است.
استفاده از گیاه بنفشه برای بهبود و درمان سردردهای ناشی از گرمی بسیار مفید است. یکی از مشکلات شایع که امروزه گریبان گیر بیشتر افراد جامعه شده است، سردرد است که بخش عمدهای از این سردردها، به دلیل گرمی زیاد مغز یا خشک شدن نسبی مغز به خاطر سبک زندگی امروزی (استرسهای زیاد فردی، دیر خوابیدن، کم بودن خواب شب، مصرف زیاد گرمیها و مواد غذایی تند و طعمدهنده) است و مصرف شربت بنفشه به درمان آن کمک شایانی میکند.
از مهمترین فواید گل بنفشه استفاده از آن برای درمان سرفههای ناشی از گرمی و خشکی است. طبع خنک این گیاه باعث شده استفاده از شربت و دمنوش بنفشه تهیه شده از آن، باعث انعطافپذیر و نرم شدن ریه و مجاری هوایی شود.
مصرف شربت گل بنفشه برای افرادی که اسهالهای خونی ناشی از گرمی و صفرا دارند، مفید است. بهطورکلی گیاه بنفشه به دلیل داشتن طبع خنک، ضد صفرا عمل میکند. بنابراین علت و ریشه این نوع اسهال را برطرف کرده و باعث بهبود تحریک روده، اسهال و خونریزی میشود.
گل بنفشه در درمان بیماریهای گوارشی و پاکسازی ریه و پوست استفاده میشود و برای درمان بیماری سینوزیت بسیار مفید است. همچنین ریختن چند قطره از آب دم کرده این گیاه، در بینی برای باز کردن تنفس، رفع خشونت سینه و زکام بسیار مفید است. آب دم کرده گل بنفشه برای درمان برفک دهان مفید بوده، به این منظور مقداری از آن را در دهان نگه دارید و یا با آب تازه آن دهانشویه کنید، برفک دهان را برطرف میسازد، ورم لثه را مینشاند و اگر در گلو قرقره کنید آنژین را درمان میکند.
روغن گل بنفشه نیز فواید بسیار دارد ازجمله جلوگیری از ریزش مو، سفید کردن پوست صورت، برطرف کردن ککومک صورت، نرم کردن مو و برای سینوزیت، میگرن و سردرد بهترین درمان است. کاهش و رفع تب از دیگر خواص بنفشه است. به این منظور مقداری گل بنفشه را داخل آبخنک همراه با گلاب بریزید و بعد از نیم ساعت صاف کرده و به شخص تبدار داده شود.
برای خرید بذر گل بنفشه و سایر بذر گل ها و گیاهان دارویی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
زیستگاه گل ناز آفتابی برزیل است. ناز آفتابی یک گیاه یکساله و دارای برگهای گوشتی و استوانهای شکل است. ساقههای ناز آفتابی گوشتی براق و حالتی شکننده دارد بر روی ساقهها کرکهایی وجود دارد و گیاه بر روی زمین پهن میشود این گل شبیه به گل رز مینیاتوری است گلهای اینگونه زیبا در شب بسته میشود و صبحها با طلوع آفتاب باز میشود این گیاه بهصورت عرضی گسترش پیدا میکند و در زمان کوتاهی زمین را میپوشاند این گل برای نماسازی تپهها و محلهای شیبدار مناسب است.
ناز آفتابی گیاهی خزنده با گلهای متوسط مقاوم به خشکی و دارای قدی کوتاه است. ارتفاع این گیاه معمولاً به ۲۰ سانتی هم نمیرسد و برگهای سوزنی دارد، همانند خرفه دارای برگها و ساقههای گوشتی است و بیشتر بهصورت عرضی رشد دارد تا طولی. گلهای ناز آفتابی در روزهای آفتابی باز هستند و دلیل نامگذاری آن نیز به همین دلیل است، در تاریکی و هنگامیکه هوا ابر باشد گلها باز نمیشوند. به دلیل رشد عرضی ناز آفتابی از این گیاه بهعنوان گیاهی پوششی مورد استفاده قرار میگیرد و در پارکها معمولاً دیده میشود، گلهای ناز آفتابی معمولاً از تابستان تا پاییز ظاهر میشود. انواع گل ناز آفتابی عبارت اند از: گل ناز آفتابی الوان، گل ناز آفتابی سفید، گل ناز آفتابی زرد، گل ناز آفتابی صورتی.
مهمترین مزیت گل ناز آفتابی مقاومت آن به خشکسالی و بیآبی است که آن را از دیگر گلها متمایز کرده و در محیطهای گرم و کم آب میتواند بهراحتی رشد کند و انتخاب مناسبی است. بذر ناز آفتابی بسیار ریز بوده و معمولاً با ماسه مخلوط شده و بهصورت دستپاش کاشته میشود، بعد از گذشت حدوداً ۴۵ روز از زمان بذر گلها بهسرعت ظاهر میشوند، بعد از اتمام گلها غلاف بذرها ظاهر میشود، بذرها بعد از رسیدن بر روی زمین میریزند و درصورتیکه خاک تا سال بعد دست نخورد مجدد سبز خواهند شد، البته میتوانید بذرها را قبل از ریخته شدن بر روی زمین برای سال بعد ذخیره کنید. ناز آفتابی از طریق قلمه و بذر تکثیر میشود البته قلمه گرفتن خیلی رایج نیست و بهراحتی از بذر به نتیجه میرسد.
در صورتی که قصد دارید بذر گل ناز آفتابی را بهصورت مستقیم در فضای باز بکارید باید تا آخرین یخبندان زمستانی دست نگاه دارید تا دمای خاک به حدود ۱۸ درجه برسد. سپس با شخم زدن زمین و آمادهسازی (در صورتی که خاک باغچه ضعیف و یا هوموسی شده است، به ارتفاع ۳ تا ۵ سانتیمتر شن و یا ماسه به خاک اضافه نمایید) و صاف کردن سطح خاک مکان کاشت را آماده نمایید. سطح خاک را مرطوب کرده و بذرها را با مقداری ماسه مخلوط کرده و در سطح خاک بپاشید. بعد از کاشت مکان را با آبپاش دستی آبیاری نمایید مدت جوانهزنی بذر یک تا دو هفته است. در طول جوانهزنی سطح خاک را با اسپری و یا آبپاش دستی مرطوب نمایید.
برای کاشت بذر در منزل نیز میتوان از ۴ تا ۶ هفته قبل از پایان زمستان میتوان بذر آن را در سینی نشا کاشت. قبل از کاشت سینی نشا را مرطوب کرده و سپس بذرهایی که با ماسه مخلوط شده را بر روی سینی نشا بپاشید. سپس سطح خا ک را با اسپری مرطوب کرده و سینی نشا و یا گلدان را پشت پنجره آفتابی در دمایی بین ۱۸ تا ۲۱ درجه قرار دهید. برای جوانهزنی بهتر بر روی سینی نشا و یا گلدان پوشش نایلونی قرار دهید تا بذرها بهتر جوانهزنی بزنند بذرها بین یک تا ۲ هفته جوانه میزنند. پس از جوانهزنی دمای محیط را به حدود ۱۸ درجه کاهش دهید. برای انتقال نشاهای جوان گل ناز آفتابی باید دمای خاک به حدود ۱۸ درجه برسد و سپس میتوانید نشاها را فضای بیرون منتقل کرد. قبل از کاشت نشاها را به مدت یک تا دو هفته روزانه چند ساعت به فضای باز منتقل کرده تا با شرایط دمایی بیرون خود را تطبیق دهد. سپس نشاها را در فاصله ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتری از یکدیگر بکارید.
گل ناز آفتابی به خاک با زهکشی خوب و تابش کامل خورشید نیاز دارد. بهتر است مکانی برای کاشت این گیاه در نظر بگیرید که در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار داشته باشد. برای زهکش بهتر خاک نیز با اضافه کردن مقداری شن و یا ماسه میتوان به زهکش بهتر خاک کمک کرد.
آبیاری در اوایل رشد به نحوهای باشد که پای گیاه خشک نشود، هنگامیکه گیاه بالغ شد آبیاری هنگامی انجام شود که خاک پای بوته کاملاً خشک شده است، آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشهها و از بین رفتن تدریجی گیاه میشود. البته این گیاه به خشکسالی مقاوم است و با آبیاری محدود نیز در گرمای تابستان رشد میکند ولی آبیاری منظم باعث گلدهی بهتر میشود.
نیاز به نور نسبتاً زیاد دارد و گلها در نور مستقیم زیبایی خود را تقدیم شما خواهند کرد، گلها در تاریکی و نور کم یا در هوای ابری بسته میشوند.
دمای کاشت بذر گل ۲۰ تا ۲۵ درجه ایده ال میباشد و بهترین زمان برای کاشت در فضای باز اوایل بهار و بعد از رفع سرما است، دمای رشد و نگهداری این گیاه تا ۴۰ درجه نیز مناسب است، گلدهی معمولاً اواسط تابستان شروع میشود و تا اواسط پاییز گل دارد.
نسبت به خاک حساسیت ندارد و خاک شور را تحمل میکند ترجیحاً در خاکهای خیلی سنگین و رسی کاشته نشود. خاکهای با زهکشی بالا و نیمه سبک مناسبتر است.
کوددهی
این گیاه به آن صورت نیاز به کوددهی ندارد ولی تغذیه گیاه باعث افزایش گلدهی و بهبود عملکرد گیاه میشود. تا حد امکان سعی شود از کود ورمی کمپوست و کودهای آلی و ارگانیک برای تقویت گیاهان استفاده شود، در صورت تمایل میتوانید از کودهای مکمل با عنوان کود گلدهی برای تحریک گیاه به رشد و گلدهی بیشتر یا کود کامل (۲۰٫۲۰٫۲۰) استفاده کنید.
برای خرید بذر گل ناز آفتابی و سایر بذر گل ها به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳